Astronomi otkrili prvi MESEC van Sunčevog sistema?

Advertisement

Fenomen

foto-ilustracija: pixabay.com

Grupa astronoma na čelu sa profesorom Dejvidom Kipingom s univerziteta Kolumbija u Njujorku veruje da je otkrila prvi poznati mesec van Sunčevog sistema – egzomesec, prenosi BBC.

Ukoliko ovo otkriće bude bilo potvrđeno, ovaj egzomesec će biti zabeležen kao objekat u orbiti veličine i mase Neptuna koji kruži oko planete veličine Jupitera, ali s 10 puta većom masom.

Signal je primio Nasin svemirski teleskop Kepler, a slede dalja istraživanja pomoću najvećeg svemirskog teleskopa Habl koji kruži oko Zemlje brzinom od osam kilometara u sekundi. To bi bilo kao da automobilom pređemo udaljenost od Istočne do Zapadne obale SAD za 10 minuta.

[adsenseyu5]

Astronomi su do danas otkrili više od 3.000 egzoplaneta – planeta koji kruže oko zvezda izvan Sunčevog sistema. Lov na egzomesece – objekte u orbitama tih udaljenih planeta, odvijala se paralelno s lovom na egzoplanete, ali su vansolarni sateliti do sada bili van dometa ljudske tehnologije.

Život buja u SVEMIRU? Otkriveno novih 10 planeta nalik ZEMLJI!

Kiping, koji je „većinu života posvetio potrazi za egzomesecima“, je vrlo oprezan i suzdržan kada je reč o mogućem otkriću egzomeseca.

„U ovom trenutku bismo jednostavno mogli da opišemo objekat kao nešto što bi odgovaralo mesecu, ali ko zna, možda se radi o nečemu drugom“, rekao je.

[adsenseyu1]

U potrazi za egzomesecima, astronomi tragaju za smanjenjem svetlosti zvezde prilikom prolaska planeta.

„Vrlo smo uzbuđeni (…). Ali, sve dok ne primimo merenja s Habla, mogućnost da je reč o egzomesecu biće 50:50“, dodao je Kiping.

Mesec kandidat je poznat kao Kepler-1625b i uočen je oko zvezde udaljenje oko 4.000 svetlosnih godina od Zemlje. Zbog njegove veličine, članovi istraživačkog tima su ga nazvali „Nept-moon„.

„Rekao bih da je to do sada najbolji kandidat za egzomesec“, zaključio je Kiping.

(Skandalozno.rs, Izvor: Hina)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Astronomi otkrili prvi MESEC van Sunčevog sistema?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.