Čuveni Kip slobode prvobitno je bio zamišljen kao svetionik u vidu statue egipatske žene sa sela

Njujork

Verovali ili ne, Kip slobode, američki simbol slobode i milosrđa, prvobitno je bio zamišljen kao svetionik u vidu statue egipatske žene sa sela.

Kako navodi britanski list “Indipendent”, prvi nacrt nacionalnog simbola dobrodošlice u SAD “zbijenim masama” izradio je francuski vajar Frederik Ogist Bartoldi, za potpuno drugi projekat: svetionik koji je trebalo da stoji na ulazu u Suecki kanal.

Prema knjizi istoričara Majkla B. Orena “Moć, vera i fantazija”, Bartoldi je statuu zamislio kao egipatsku ženu sa sela koja drži visoko uzdignutu baklju slobode.

[adsenseyu1]

Spomenik, koji je dva puta viši od Sfinge, trebalo je da čuva ulaz u kanal, najverovatnije u ulozi svetionika, a ime koje je trebalo da ponese bilo je “Egipat (ili Napredak) donosi svetlost Aziji”.

Kip slobode u Njujorku najpoznatiji je simbol Amerike. Foto: Wikimedia/Derek Jensen

Ovo znači da je američki simbol slobode i milosrđa zapravo prvobitno zamišljen kao statua egipatske žene, odnosno muslimanke. Narednih par godina Bartoldi je radio na skicama i pokušavao da ubedi Ismail pašu, tadašnjeg vicekralja Egipta, da finansira projekat.

Budući da je ovaj do 1871. bankrotirao i nije bio u stanju da podrži izgradnju spomenika, Bartoldi je utehu potražio u krstarenju po Americi.

Kada je uplovio u njujoršku luku zapazio je Bedloovo ostrvo u obliku jajeta – poznato kao Ostrvo slobode, pa je odmah dobio novu viziju za svoj projekat.

Ovog puta njegova ideja je podržana finansijama i Kip slobode je zvanično otkriven u oktobru 1886.

(telegraf.rs, indipendent)
[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Čuveni Kip slobode prvobitno je bio zamišljen kao svetionik u vidu statue egipatske žene sa sela"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.