DA LI STE ZNALI: Da li će vas komarci napadati određuju vaši geni!

Advertisement

Geni određuju

Jedno istraživanje je pokazalo da su naši geni ti koji određuju da li će nas ujedati komarci.

Naučnici su već znali da su komarci nekim ljudima više naklonjeni, kao i da naš miris može uslovljavati to koliko smo im privlačan plen, a sada su otkrili i da te razlike mogu biti nasledne.

U istraživanju je učestvovalo 18 parova jednojajčanih i 19 parova dvojajčanih blizanaca, a ono je sprovedeno u Londonskoj školi higijene i tropske medicine (LSHTM). Istraživači su ispitivali koliko je komarcima privlačan miris ruku učesnika u eksperimentu.

Istraživanje je pokazalo da su jednojajčani blizanci, za razliku od dvojajčanih, koji imaju različite gene, manje-više podjednako privlačni komarcima.

Premda je u pitanju pilot istraživanje, rezultati do kojih se došlo mogu otvoriti vrata ka novim načinima borbe protiv komaraca i bolesti poput malarije i denga groznice.

Doktor Džejms Logan, profesor medicinske entomologije i pokretač ovog istraživanja, objasnio je da znanja o genetskom mehanizmu koji se krije iza privlačnosti koju izazivamo kod insekata mogu da nam pomognu da se zaštitimo od bolesti koje insekti šire.

Profesor Logan dodaje da bi u budućnosti mogle da nam budu dostupne i pilule koje bi zamenile današnje losione u borbi protiv komaraca.

(blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "DA LI STE ZNALI: Da li će vas komarci napadati određuju vaši geni!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.