Da li znate kakve su KAZNE u Srbiji za RODITELJE koji odbiju da VAKCINIŠU DETE?

Advertisement

Ilustracija

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“, u ovom trenutku obuhvat vakcinisane dece u Srbiji je zadovoljavajući.

Najviše zaštićene dece, pa tako i odraslih, jeste na teritoriji Vojvodine, a najmanje vakcinisanih na jugu Srbije.

Pedijatri u Smederevu hvale roditelje, dok vršački nisu u potpunosti zadovoljni. Najčešće se odbija MMR vakcina koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola. Nekima je sporna i ona protiv hepatitisa B.

[adsenseyu5]

Roditelji su jako odgovorni. Uspešnost vakcinisane dece kod nas je preko 90 odsto i to je nešto što je jako velika i dobra brojka – napominje doktorka Ljiljana Ogarević iz Doma zdravlja Smederevo.

Pedijatar Ileana Pekurar iz Zdravstvenog centra Vršac kaže da u situaciji kada roditelji odbijaju da dovedu decu na vakcinaciju, lekari od njih traže da potpišu da nisu hteli da dovedu decu na vakcinu.

– Ako ih ne dovede uopšte, mi ih pozivamo na vakcine i kad ne dovedu decu posle dva poziva, prijavljujemo ih po zakonu – ističe Pekurarova.

[adsenseyu1]

Pomoćnik ministra zdravlja Zoran Panajotović kaže da su za prvih šest meseci imali 148 prijava sudiji za prekršaje za odbijanje odnosno nevakcinisanje deteta.

– To je po novom zakonu obaveza roditelja i, gledajući taj period u odnosu na period prošle godine, za 50 odsto je smanjen broj prekršajnih prijava – napominje Panajotović.

Zbog toga što nije vakcinisano, nijedno dete nije ostalo neupisano u vrtić ili školu. Roditelji koji nisu vakcinisali decu su ili opomenuti, ili kažnjeni minimalnom kaznom od 5.000 dinara.

[adsenseyu1]

– Upućujem poziv roditeljima da decu koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana za uzrast, odvedu u Dom zdravlja na vakcinaciju, imajući u vidu da su sve vakcine iz obaveznog programa imunizacije dostupne u svim domovima zdravlja – kaže Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Iz „Batuta“ poručuju i da ove godine epidemijskog javljanja bolesti koje vakcinama mogu da se spreče nije bilo.

(Skandalozno.rs, Izvor: rts.rs, foto-ilustracija: pixabay)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li znate kakve su KAZNE u Srbiji za RODITELJE koji odbiju da VAKCINIŠU DETE?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.