Feng šui: Izaberite svoj lični simbol dugovečnosti, zdravlja i izdržljivosti!

Advertisement

Simbol

Postoji nekoliko moćnih simbola dugovečnosti, zdravlja i izdržljivosti po Feng šui teoriji. Njih možemo da primenimo u domu ili van njega. Kao i u svemu, nemojte da preterujete, jedan ili dva sasvim su dovoljni. Količina nije presudna, važna je pravilna primena.

Krenimo od nešto više „kineskih“ simbola. Za Kineze, najmoćniji simbol dugovečnosti je Sau, bog dugovečnosti. Najčešće je prikazan u žutoj haljini, s breskvom u ruci i čuturicom na pojasu, u kojoj se, prema predanju, nalazi nektar besmrtnosti. On je jedan od trojice najpopularnijih kineskih božanstava. Može da bude u obliku kipa ili naslikan, a uglavnom može da nađe u kompletu s preostalom dvojicom bogova, Fuk (bogatstvo) i Luk (sreća), s kojima čini trojstvo sreće Fuk Luk Sau.

Vu Lu je takođe jedan od tipično kineskih simbola zdravlja. To je čuturica s nektarom besmrtnosti koja osim zdravlja donosi sreću i brojne blagoslove. Njen oblik simbolizuje jedinstvo neba (gornji deo) i zemlje (donji) i povoljno ju je imati bilo gde u domu. Ako imate bolesnika u kući, postavljanje ovog simbola pokraj uzglavlja kreveta pomoći će pri oporavku.

Osmorica besmrtnih, bilo u obliku kipa ili slike, donose zdravlje i dugovečnost članovima domaćinstva ukoliko ih postavite u svojoj dnevnoj sobi. Prema taoističkoj legendi, to su dve žene i šestorica muškaraca koji su živeli u različita vremena i pod različitim okolnostima stekli besmrtnost.

Ždral je pored feniksa, najpovoljnija ptica po Feng šuiju. On simbolizuje dug život, sreću, harmoniju i lakoću leta. U domu je bolje da imate njegovu sliku, a u vrtu figuru. Njegovo postavljanje na jug donosi brojne mogućnosti, na zapadu donosi sreću vašoj deci, na istoku povoljno deluje na sinove, a na severozapadu na glavu porodice.

[adsenseyu1]

Upamtite da nešto ne mora da izgleda kineski da bi delovalo povoljno. Važna je simbolika i značenje koje za vas lično ima neki određeni simbol. Prikaz jelena kod nas je nešto sasvim obično. Kinezima pak, jelen predstavlja brzinu, izdržljivost i dug život. Postavljanjem slike ili figurice ove povoljne životinje u svom domu, njegovim članovima ćete doneti dug i lagodan život.

Pripazite samo da na slici nije neki lovački prizor u kojem jelena love ili usmrćuju, jer bi to delovalo vrlo nepovoljno na zdravlje porodice kao i na opšti Feng šui vašeg doma.

Breskva nam takođe nije strana. Kinezi veruju da je svaki deo njene biljke vrlo vredan, a posebno se ističe plod, koji kako veruju, donosi besmrtnost. Drvce s breskvicama od žada ili slika drveta punog ploda u južnom sektoru dnevne sobe sigurno donosi dobru energiju koja jača zdravlje i daje dug život.

Za kornjaču može da se kaže da je multifunkcionalni simbol koji možete da primenite u razne svrhe. Ona donosi dugovečnost. Naročito glavi porodice, ako držite jednu živu kornjaču u kući. Ona je simbol zaštite i podrške u svim životnim situacijama, kao i bogatstva i napretka, u zavisnosti od toga kako je primenjujete.

U Feng šuiju ona predstavlja, uz zmaja, tigra i feniksa, jednog od četiri glavna zaštitnika. Njeno mesto je sever, gde simbolizuje zaštitna brda. Najbolje je zato da je držite upravo u tom sektoru. Ako je postavite iza leđa, na mestu gde sedite, bilo na poslu ili dok učite kod kuće, ona će vam biti moćna podrška.

Bambus možda nije nužno biljka našeg podneblja, ali postao je vrlo omiljen i u našem kulturnom krugu. Njegova glavna karakteristika je izdržljivost i sposobnost da bude zimzelen. Možete da postavite posudu sa živim bambusom ili sliku bambusa na istoku dnevne sobe. Postoje dve varijante. Tanki prut, koji simbolizuje dugovečnost i prosperitet koji traju generacijama i masivno deblo, koje simbolizuje život bez bolesti.

Ako ga želite u vrtu, posavetujte se prvo sa stručnjakom o tome da li može određena vrsta da preživi u našim klimatskim uslovima. U krajnjem slučaju možete da posadite bor umesto bambusa, jer i njega krase ista svojstva, a Kinezi ih često slikaju zajedno, u kombinaciji sa šljivinim cvetom koji simbolizuje snagu.

Odlučite koji simbol od nabrojanih vam je najbliži i najprihvatljiviji i držite se njega. Postavljanje svih simbola neće vam nužno doneti željeni rezultat, a moglo bi da postane i kontraproduktivno.

Zato se držite devize „manje je više“ i uspeh neće izostati.

(skandalozno.rs, feng-shui-dom.com)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Feng šui: Izaberite svoj lični simbol dugovečnosti, zdravlja i izdržljivosti!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.