Izbegavajte ih: Ove biljke čine više štete nego koristi u vašem domu

Advertisement

Više štete nego koristi

Nemojte da vas prevare njihove šarene latice i raskošno lišće, ove biljke čine više štete nego koristi u vašem domu.

1. Hibiscus syriacus – kineski slez ili japanska ruža

Ovaj žbun je definicija invazivne vrste – njegovi cvetovi se pretvaraju u plodove sa brojnim semenkama koje se raznose vetrom. Veoma je otporan i može da preživi u surovim uslovima sredine, pa se brzo širi i zauzima teritoriju.

2. Hedera sp. – Bršljan 

Naravno, izgleda veoma romantično kada prekrije fasade starih zgrada, ali ne vidite njeno dejstvo na te već oštećene fasade. Kako ima snažne „hvataljke“ kojima se kači za fasadu i time može znatno da je ošteti.

[adsenseyu1]

3. Myosotis sylvatica – Nezaboravak

Ovi lepi cvetići imaju tendenciju da potisnu druge biljke u vašoj bašti, što je lepo kada su u punom cvetu, ali kada završe sa cvetanjem, promene boju u crnu i ostavljaju gole površine u baštenskom pejzažu.

4. Pachysandra sp. – Pahisandra

Iako je ovaj raskošno zeleni pokrivač tla sjajna alternativa za travu, ona privlači insekte pod nazivom Euonymus scales, koje napadaju biljku i potpuno je uništavaju, ostavljajući prazne površine u vašoj bašti, kako prenosi Hausbjutiful.

[adsenseyu1]

5. Hibiscus furcellatus – Žuti hibiskus

Iako ovi jarko žuti cvetovi izgledaju divno u vrtovima, oni zahtevaju puno vode i ukoliko ih ne zalivate redovno, isušiće vam baštu i time uticati na razvoj drugih biljaka.

6. Campsis radicans – Tekoma

Ova penjačica sa upadljivim narandžastim, trubastim cvetovima može biti veoma invazivna i može se raširiti daleko od mesta na kome je posadite.

7. Convolvulus arvensis – Divlji ladolež

Ova biljka uprkos svojim belim, zvonastim cvetovima se najčešće smatra korovom jer je skoro nemoguće ukloniti je iz dvorišta i najčešće je potrebno primeniti više metoda za njeno uklanjanje.

(dnevno.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Izbegavajte ih: Ove biljke čine više štete nego koristi u vašem domu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.