BULEVAR

Lekoviti prirodni napitak: Evo kako da spremite čaj od peršuna

 

biljka
Foto: Skandalozno.rs /pixabay

Od davnina su poznata lekovita svojstva napitka od peršuna.

Čaj od peršuna se koristio za regulisanje menstrualnog ciklusa i smatralo se da pomaže vraćanje materice u normalno stanje nakon porođaja. Pored toga, ovaj napitak je odličan lek za sva oboljenja bubrega. Čaj od peršuna sprečava tkiva da apsorbuju soli, čime se poboljšava rad bubrega i jetre.

Ovaj napitak se preporučuje u slučajevima infekcije bešike i pojave kamenja u bubrezima. Čaj sadrži folnu kiselinu i povoljno utiče na kardiovaskularno zdravlje. Pored svih lekovitih svojstava, peršun ima sposobnost da snizi nivo lošeg holesterola.

Zbog visokog sadržaja gvožđa, čaj od peršuna se naročito preporučuje osobama koje pate od anemije. Čaj od peršuna može rešiti i problem lošeg zadaha.

Kako se priprema čaj od peršuna

Dve kašičice svežeg ili sušenog peršuna stavite u provrelu vodu. Ostavite da odstoji 5-10 minuta, a zatim izvadite peršun. Ukoliko želite, prohlađenom čaju možete dodati nekoliko kapi limuna i kašičicu meda.

biljka
Foto: Dnevne.rs /pixabay

Čaj možete da konzumirate dva puta dnevno, ali ne preporučuje se trudnicama jer može imati negativne efekte.

(stvarukusa.rs)

Close