NASA je konačno rešila misteriju: Da li su za svemirsku anomaliju krivi VANZEMALJCI?

Misterija

Anomalija pronađena u dubokom svemiru bila je nedeljama tema brojnih spekulacija i opservacija oko mogućnosti postojanja vanzemaljskog života. Ipak, NASA je konačno rešila misteriju.

Istraživački tim sa Univerziteta u Ajovi pregledao je podatke iz NASA svemirskog teleskopa gde su pronašli čudne snopove svetlosti. Iako je u početku smatrano da su to posebne strukture, ispostavlja se da je u pitanju samo nalet kometa.

Sistem nazvan „KIC 8462852“ i neobični snopovi svetlosti otkriveni su od strane korisnika sajta „Planet hunters„. Oni koriste javne podatke NASA teleskopa koji traži planete slične Zemlji pretražujući periodično zatamnjenje zvezda, što bi moglo da ukazuje na to da pored prolazi takva planeta.

Međutim, iz NASA kažu da je ovaj teleskop video zvezdu samo na vidljivoj svetlosti i da ju je, u ovom slučaju, tražio na osnovu infracrvenog svetla.

– Moguće je da porodica kometa putuje dugom, ekscentričnom orbitom oko zvezde. Na čelu bi trebalo da bude velika kometa koja bi mogla da blokira svetlost zvezde – izjavili su iz NASA.

Ova zvezda nalazi se na 1500 svetlosnih godina udaljenosti, a svetlost iz njenog sistema povremeno se spušta za 20 posto. Institut SETI je počeo da proučava ovu zvezdu od kada je otkrivena atipična šema svetlosti koja je dolazila iz ovog regiona.

Oni su proučavali talasne dužine, ali nije detetektovan nikakav radio signal koji bi mogao da ukazuje na postojanje vanzemaljaca u toj svemirskoj anomaliji. Ipak, naučnici tvrde da to ne znači da možda u nekom drugom delu svemira ili našeg sunčevog sistema postoji inteligentan život.

– U našoj galaksiji ima oko trilion planeta, a mi možemo da vidimo 100 milijardi galaksija. Veruje se da jedna od 10 zvezda možda ima naseljen svet sposoban za održavanje u životu.

Istorija astronomije nam govori da smo pogrešili svaki put kada smo pomislili da smo našli na vanzemaljski život – poručuje astronom Set Šostak.

(blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "NASA je konačno rešila misteriju: Da li su za svemirsku anomaliju krivi VANZEMALJCI?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.