Naučnici Univerziteta Alabama: Znate li zašto volimo da budemo pored vatre koja pucketa? (INFO)

Zašto volimo vatru koja pucketaZašto volimo pucketanje vatre?

Opuštanje ispred vatre koja pucketa ili ispred peći s drvima je omiljen način da se provede hladno zimsko veče. Naučnici sada znaju i zašto.

Gledanje u vatru snižava krvni pritisak, objašnjavaju naučnici Univerziteta Alabama. Naše uživanje dok gledamo u vatru može biti ukorenjeno u evoluciji, kao čin sakupljanja oko vatre kao u praistorijsko vreme.

Istraživači, koje je predvodio antropolog Kristofer Lin uključili su 226 odraslih ispitanika koji su gledali video-snimak vatre u kaminu. Pre i posle gledanja videa izmerili su im pritisak. Učesnici su pitani da ocene svoje iskustvo gledanja vatre.

Pronašli su za 5% sniženiji pritisak među učesnicima koji su gledali vatru sa zvukom. Što su duže gledali u vatru, to su opušteniji bili.

Među onima koji su gledali u vatru bez zvuka pucketanja i onih koji su gledali u okrenutu sliku vatre bilo je onih kojima je pritisak skočio.

Hipoteza istraživača jeste da kada sedimo sa strane, naša čula apsorbuju ovo kao iskustvo. Činjenica da ova scena smiruje može mnogo da pomogne u smanjenju anksioznosti, piše HuffPost.

Smirujući efekat vatre se naročito pokazao kod učesnika koji su empatičniji i altruističniji.

U praistorijsko vreme ljudi su se družili oko vatre, mesta gde se svi osećaju bezbedno i toplo. Iako smo evoluirali od tada, uživamo da budemo kraj vatre.

„Arheološki dokazi sugerišu da su naši preci koristili vatru hiljadama godina ranije pre nego što su i shvatili kako da je upale“, objašnjava Kristofer Lin, vodeći antropolog na ovom istraživanju.

Posebno u hladnijim klimama, sedenje oko vatre i briga da ona nastavi da gori je bila veoma važan posao.

Sakupljanje drva i kuvanje su poslovi koji su zahtevali saradnju.

(b92)

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici Univerziteta Alabama: Znate li zašto volimo da budemo pored vatre koja pucketa? (INFO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.