Naučnici Univerziteta Alabama: Znate li zašto volimo da budemo pored vatre koja pucketa? (INFO)

Advertisement

Zašto volimo vatru koja pucketaZašto volimo pucketanje vatre?

Opuštanje ispred vatre koja pucketa ili ispred peći s drvima je omiljen način da se provede hladno zimsko veče. Naučnici sada znaju i zašto.

Gledanje u vatru snižava krvni pritisak, objašnjavaju naučnici Univerziteta Alabama. Naše uživanje dok gledamo u vatru može biti ukorenjeno u evoluciji, kao čin sakupljanja oko vatre kao u praistorijsko vreme.

Istraživači, koje je predvodio antropolog Kristofer Lin uključili su 226 odraslih ispitanika koji su gledali video-snimak vatre u kaminu. Pre i posle gledanja videa izmerili su im pritisak. Učesnici su pitani da ocene svoje iskustvo gledanja vatre.

Pronašli su za 5% sniženiji pritisak među učesnicima koji su gledali vatru sa zvukom. Što su duže gledali u vatru, to su opušteniji bili.

Među onima koji su gledali u vatru bez zvuka pucketanja i onih koji su gledali u okrenutu sliku vatre bilo je onih kojima je pritisak skočio.

[adsenseyu1]

Hipoteza istraživača jeste da kada sedimo sa strane, naša čula apsorbuju ovo kao iskustvo. Činjenica da ova scena smiruje može mnogo da pomogne u smanjenju anksioznosti, piše HuffPost.

Smirujući efekat vatre se naročito pokazao kod učesnika koji su empatičniji i altruističniji.

U praistorijsko vreme ljudi su se družili oko vatre, mesta gde se svi osećaju bezbedno i toplo. Iako smo evoluirali od tada, uživamo da budemo kraj vatre.

„Arheološki dokazi sugerišu da su naši preci koristili vatru hiljadama godina ranije pre nego što su i shvatili kako da je upale“, objašnjava Kristofer Lin, vodeći antropolog na ovom istraživanju.

Posebno u hladnijim klimama, sedenje oko vatre i briga da ona nastavi da gori je bila veoma važan posao.

Sakupljanje drva i kuvanje su poslovi koji su zahtevali saradnju.

(b92)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici Univerziteta Alabama: Znate li zašto volimo da budemo pored vatre koja pucketa? (INFO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.