Naučnici uspeli da u DNK bakterije ubace kratak film, odnosno GIF fajl! – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Oni su pomoću tehnike za menjanje genoma CRISPR ubacili pet frejmova snimka konja koji galopira, kao i sliku ruke u DNK ešerihije koli.

Zatim su sekvencirali taj DNK da bi dobili GIF fajl sa konjem i sliku ruke i potvrdili da su zaista inkorporirali podatke kako su nameravali.

Otkriće CRISPR/Cas9 sistema zauvek je promenilo nauku, omogućivši naučnicima da brzo i efikasno menjaju DNK. Naravno, tako nešto bilo je moguće i ranije, ali ne sa takvom preciznošću.

Rupa bez dna: Najveći HARD DISK će biti napravljen u ljudskoj DNK!

Cas9 je jedan od enzima koji proizvodi CRISPR sistem. On se vezuje za DNK na specifičan način i preseca je tako da omogućava preciznu manipulaciju lancem.

[adsenseyu5]

Kako bi ubacili informacije u genom bakterije naučnici su preneli sliku i frejmove na nukleotide (gradivne blokove DNK) i tako dobili kod koji je povezan sa individualnim pikselima svake slike.

Oni zatim koristili platformu CRISPR, koja koristi dva proteina da unesu genetski kod u DNK ciljanih ćelija – u ovom slučaju ćelije bakterije ešerihije koli.

Da bi dobili GIF fajl, unosilli su frejm po frejm u toku pet dana u ćelije bakterija.

Podaci su se zatim raširili kroz genome nekoliko bakterija.

[adsenseyu1]

– Cela informacija se ne nalazi u samo jednoj ćeliji, već svaka pojedinačna ćelija može da registruje samo određene delove filma. Zato smo morali da rekonstruišemo ceo film iz više različitih delova – rekao je za BBC doktor Set Šipman, vođa eksperimenta.

Da bi „pročitali“ informacije iz ćelija naučnici su morali da sekvencioniraju DNK i pomoću kompjuterskog koda dobiju natrag sliku i film.

Dobijene informacije su bile 90 odsto onih koje su unete.

– Zadovoljni smo rezultatima – rekao je Šipman.

Njegov tim planira da koristi tu tehniku za stvaranje „molekularnih snimača podataka“.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici uspeli da u DNK bakterije ubace kratak film, odnosno GIF fajl! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.