Nauka potvrdila Dalaj Lamin recept za SREĆU

Advertisement

Šta je sreća?

U svojoj knjizi „Umeće postizanja sreće“ Dalaj Lama napisao je sledeće: „Moramo da naučimo kako da želimo ono što imamo i da se pomirimo s onim što nemamo kako bismo pronašli stabilnost i sreću“.

A, sada je ove reči potvrdila nauka. Neurolog Jak Panskep tvrdi da je put ka sreći, a ne dolazak na cilj, ono što nas čini srećnima. Objasnio je kako ispunjenje naših želja neće izazvati dugotrajnu sreću.

[adsenseyu1]

Govoreći na TEDx-u, naveo je sedam primarnih emocija: radost, panika, briga, požuda, strah, bes i znatiželja, odnosno želja za traženjem nekog ili nečeg. Baš ova posljednja emocija, tvrdi Panskep, ključ je naše sreće.

Panskep tvrdi da je dopamin, hemijska supstanca u našem mozgu povezana sa zadovoljstvom, takođe povezan i sa instinktom traženja, i kako istražujemo i zahtevamo nove informacije, naš mozak oslobađa dopamin što dovodi do zadovoljstva.

„Video igre obično imaju dve opcije na kraju – izgubite ili pobedite. Ali, postoje i druge vrste igara koje možete igrati u nedogled. U njima se stalno nešto događaja, uvek imate nešto da se radi „, rekao je Džejson Silva, filozof i tvorac Jutjub serijala Šots ov Ejv.

[adsenseyu1]

Ova studije se slaže sa mnogim prethodnima koje su pokazale da nas bogatstvo i moć ne čine srećnima, već su za sreću zaslužni konstantno traženje i održavanje kvalitetnih odnosa.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Nauka potvrdila Dalaj Lamin recept za SREĆU"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.