Neke delove namirnica nije preporučljivo jesti, OTROVNI SU!

Advertisement

Ilustracija

Vodite računa kada jedete ovih pet namirnica.

1. Krompirovi izdanci

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki delovi ove gomoljaste biljke nisu jestivi. Toksična materija solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega bi ove delove uvek trebalo odstraniti pre nego što krenete termički da obrađujete krompir. Takođe, dosta solanina ima u zelenom krompiru, pa izbegavajte da jedete plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

[adsenseyu1]

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su da jedu ovu namirnicu tek u 18. veku. Jedan od razloga skriva se i lišću paradajza koji sadrži toksične materije solanin i tomatin, a koji mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može imati fatalne posledice na pojedinca.

3. Koštice iz jabuka

Jabučne koštice sadrže male količine amigdalina, što je materija koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica jabučnih koštica sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je veoma važno ne gristi koštice jabuke pre gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemi, uvek je bolje ispljuniti ove delove jabuke. Ionako nemaju dobar ukus.

[adsenseyu1]

4. Lišće rabarbare

Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za letnji desert. Ali, konzumacija lišća ove zeljaste biljke može vas odvesti na hitnu. Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju učinak otrova na ljudski organizam kada se probave. Simptomi zavise od količine probavljenog lišća, a mogu varirati od želudačne boli i povraćanja do napada.

5. Lišće i cveće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbegavati uživanje u ovim delovima patlidžana.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs, punkufer.hr, foto ilustracija: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Neke delove namirnica nije preporučljivo jesti, OTROVNI SU!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.