BULEVAR

Nemojte bacati VODU u kojoj ste kuvali TESTENINU: Evo kako da je iskoristite…

Kuvanje

Vodu u kojoj se kuvala testenina nikada ne bi trebalo da bacate, jer ona može da bude savršen dodatak sosu za testeninu, a na taj način će poboljšati ukus i teksturu samog sosa.

Zbog svojih svojstava, ali i zlatkaste boje koju primi, voda u kojoj se kuvala testenina naziva se i tečnim zlatom.

Da biste iz vode u kojoj se kuvala testenina izvukli maksimum, važno je paziti u kolikoj količini vode kuvate testeninu.

Naime, vode ne sme da bude previše, već sipajte onoliko koliko je potrebno da prekrijete testeninu dok se kuva.

Plašite se da će se slepiti ako se kuva u malo vode? To se neće dogoditi ako je tokom prva dva minuta kuvanja nekoliko puta dobro promešate.

Kada je testenina kuvana, u vodi će ostati savršeni koncentrat skroba, pa će voda biti vidljivo viskozna. Nekoliko kašika ove vode dodajte sosu koji će tako dobiti predivnu svilenkastu teksturu.

Ni preostalu vodu nikako nemojte da bacate – napravite zalihe tako što ćete je zamrznuti u malim količinama, recimo u posudama za led.

Svaki sledeći put kada budete pravili supe, gulaše, rižoto ili sosove, dodajte jednu ili dve kockice.

(Skandalozno.rs, Izvor: zadovoljna.hr, foto: pixabay)

Close