Neprijatne činjenice: Tokom putovanja AVIONOM šanse da se razbolite su 100 puta veće nego inače

Advertisement

Ilustracija

foto ilustracija: pixabay

Ako ste ikada putovali avionom, velika je verovatnoća da ste se susreli sa nekim od ovih neprijatnih simptoma.

Kompanija „Compare Travel Insurance“ navodi da su tokom putovanja avionom šanse da se razbolite 100 puta veće nego inače zbog odsustva dotoka svežeg vazduha.

S druge strane, promene vazdušnog pritiska mogu prouzrokovati nakupljanje gasova u stomaku koji mogu dovesti do nadimanja, konstipacije i bolova u stomaku, piše Independent.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Jedna trećina kvržica na jeziku, zaduženih za ukus hrane, na visokim visinama ‘utrne’, što znači da slabije osećate ukus hrane, a sniženi nivo kiseonika može da prouzrokuje hipoksiju – stanje koje karakteriše vrtoglavica.

Tokom tročasovnog leta iz vašeg tela može da ispari do litar i po tečnosti, pa su velike šanse za nastanak dehidratacije, a na letu od Njujorka do Londona u trajanju od 7 sati putnici će biti izloženi istoj količini radijacije kao pri odlasku na rendgensko snimanje.

Ograničeno pokretanje nogu dovešće do nakupljanja tečnosti u telu, što uzrokuje povećani rizik od venozne tromboze odnosno stvaranja krvnog ugruška u veni.

(B92, Independent)

Budite prvi sa komentarom na članku "Neprijatne činjenice: Tokom putovanja AVIONOM šanse da se razbolite su 100 puta veće nego inače"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.