Nove fotografije Plutona zapanjile svet: Na površini se nalazi ogromno srce!

Nove fotografije

Patuljasta planeta Pluton je drugačije boje nego što se dosad verovalo – ni siva, ni plava, već riđkaste boje sa velikim svetlim srcem na površini, javila je Američka svemirska agencija (NASA).

Najnoviju i dosad najdetaljniju fotografiju Plutona snimila je sa osam miliona kilometara daljine letelica „Novi Horizonti“ koja se nakon devet godina i pređenih blizu pet milijardi kilometara približila ovom svemirskom telu.

Na fotografiji, prvoj koju je sonda poslala nakon kraćeg tehničkog kvara, vidljive su i svetle tačke koje bi mogle da bude ledene kape kao i tajanstvena tamna mrlja koja podseća na velikog morskog kita.

Srce na Plutonu

Naučnici očekuju da će sondina kamera visoke rezolucije poslati još jasnije i preciznije fotografije nakon svog istorijskog preleta, u utorak 14. jula, kada bude na svega 12.500 kilometara od Plutona.

Krećući se brzinom od 50.000 kilometara na sat, što je čini dosad najbržom svemirskom letelicom, sonda ima zadatak da prikupi dragocene podatke o Plutonu i njegovih pet meseca.

[adsenseyu1]

Opremljena je sa sedam instrumenata, među kojima su infracrveni i ultraljubičasti spektrometri, teleskopska kamera visoke rezolucije i detektor kosmičke prašine.

Sondu, koju napaja jedinstveni termoelektrični generator, troši manje struje nego dve sijalice od 100 vati. Atmosfera oko Plutona onemogućava postavljanje sonde u orbitu patuljaste planete, tako da je ona prinuđena da svoja posmatranja obavi sa distance.

Po završteku svoje misije, „Novi Horizonti“ će nastaviti putovanje kako bi se približila drugim objektima u Kojperovom pojasu, širokom prstenu prepunom kosmičkog „otpada“ koji kruži oko Sunca, a za koji se veruje da su ostaci od formiranja Sunčevog sistema pre 4,6 milijardi godina.

Sonda ima dovoljno energije za još 20 godina putovanja mada neće moći da obori rekord Vojadžera 1.

Lansiran 5. septembra 1977. godine, Vojadžer 1 je 2013. napustio Sunčev sistem, postavši najudaljeniji objekat od Zemlje stvoren ljudskom rukom.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nove fotografije Plutona zapanjile svet: Na površini se nalazi ogromno srce!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.