Objavljeni snimci misterioznog ostrva na površini Saturnovog satelita Titana! – VIDEO

Advertisement

"Magično ostrvo"

foto: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell

NASA je prošle nedelje objavila detaljne snimke misteriozne formacije koja se razvija na najvećem moru na površini Saturnovog satelita Titana.

Nove fotografije obrađene su u boji kako bi bolje dočarale najverovatniji izgled kopna i površine mora Ligeia Mare koje je ispunjeno ugljovodonicima rashlađenim do temperatura na kojima postoje u tečnom obliku. Ligeia Mare je najveće more na Titanu, a s površinom od oko 130.000 kvadratnih kilometara nešto je manje od Jadranskog. Priložena fotografija pokriva otprilike 530 sa 490 km.

Na levoj strani snimka vidi se razvoj formacije iz godine u godinu. Na dnu je poslednja snimljena početkom 2015.

Tajanstvenu pojavu, koja svojom svetlom nijansom odskače od tamne pozadine morske površine, letelica Cassini koja je zajednički projekat tri svemirske agencije – američke NASA, evropske ESA i italijanskog ASI, prvi put je snimila u julu 2013. tokom bliskog prolaska kraj Titana. Na ranijim fotografijama u tom području nije zabeležila nikakve svetle površine. Naučnici su se iznenadili kada je nekoliko meseci kasnije na snimcima istog područja oblik ponovno nestao.

Pretpostavili su da je verovatno reč o nekoj prolaznoj pojavi. Ipak, 21. avgusta 2014. formacija se ponovno pojavila u izmenjenom obliku.

[adsenseyu1]

Cassini je slične promenljive formacije snimila u drugim delovima mora Ligeia Mare, ali i u moru Kraken. One predstavljaju prve potvrde o postojanju aktivnih procesa i dinamičnih promena krajolika u Titanovim morima.

Naučnici razmatraju nekoliko mogućih objašnjenja prirode svetle površine koja je dobila nezvanični naziv “magično ostrvo”. Prema jednoj teoriji, svetla površina mogla bi biti rezultat talasa, odnosno mreškanja na moru. Prema drugoj, nju bi mogli stvarati mehurići koji se dižu prema površini, a prema trećoj, to bi mogle biti čvrste materije koje plivaju na moru ili se nalaze tik pod njegovom površinom. Pojava bi mogla biti povezana s promenama godišnjih doba na Titanu.

Cassini bi trebalo da snimi još jednu fotografiju istog područja u aprilu 2017. kada će letelica poslednji put proleteti nedaleko od Titanove površine.

Možda će na osnovu tih podataka moći jasnije da se odredi priroda magičnog ostrva.

(tportal.hr)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Objavljeni snimci misterioznog ostrva na površini Saturnovog satelita Titana! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.