On je najstarije biće na svetu: Napunio je 184 godine, i tek sada se okupao! – VIDEO

Advertisement

Kupanje

foto: YouTube

Džonatana, gigantsku kornjaču, prati glas da je najstarija živa životinja na zemlji, a prema nekim procenama star je 184 godine. I sada se konačno okupao.

Ovaj masivni reptil se smatra nacionalnim blagom na malom britanskom ostrvu Sv. Helena. Prema nekim navodima, bio je star oko 50 godina kada je poklonjen vladi Sv. Helene u prvoj polovii 19. veka.

„On je praktično slep od katarakte, nema čulo mirisa, ali je njegov sluh dobar“, kaže Džo Holis, jedini veterinar na ovom ostrvu.

[adsenseyu1]

Džonatan voli da se češka po vratu. U tren oka može da pojede svoj obrok. Obožava banane, kupus i šargarepu. Ipak, zbog svog slepila teško dolazi do hrane.

Džonatan pripada retkoj vrsti sejšelskih giganata. Potiče sa Aldabre u Indijskom okeanu, koji pripada Sejšelima. Iako ove džinovske kornjače mogu da žive i do 250 godina, lokalna zajednica već ima plan šta će raditi kada ugine.

[adsenseyu1]

Već mu je napisana čitulja, a planirano je i sakupljanje sredstava da bi se izgradila bronzana statua i prirodnoj veličini.

Kupanje

foto: YouTube

Sv. Helena je vulkansko ostrvo u Atlanskom okeanu, poznato je po svojoj izolovanosti i vrlo slabim vezama sa društvom. mnoge žrtve trgovine robljem, bolesne i na koncu života, završile su na ovom ostrvu. Ovde je i Napoleon provodio svoje dane u izgnanstvu.

Niko ne zna zašto je Džonatan završio ovde. Tokom 17. veka moreplovci su koristili kornjače kao hranu. Tako je sa Galapagosa nestalo 200.000 kornjača.

(Blic, BBC, NBC News)

Budite prvi sa komentarom na članku "On je najstarije biće na svetu: Napunio je 184 godine, i tek sada se okupao! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.