PAŽNJA: Ako vaš BOJLER zvuči ovako, MOŽE DA VAS UBIJE!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Bojler je, pored promaje, stvar koja kod Srba izaziva neviđenu fobiju. A osvrćući se na smrt mladog Nikole (18) iz Niša, koga je ubila struja dok se tuširao, ovaj strah nije neopravdan.

Poznato je da bojler može, u slučaju eksplozije, teško da vas povredi ili ubije.

Prema rečima stručnjaka, bojler eksplodira usled neispravnosti. Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, čak i ako se ne održava u besprekornom stanju, budući da ima tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

[adsenseyu5]

U slučaju nekontrolisanog grejanja vode, koje se može prepoznati po zujanju i ključanju vode, koje se čuje iz bojlera, prvo što treba da uradite je da prekinete dovod struje, utoliko  i na termometru vidite previsoku temperaturu, pod uslovom da je i on tačan.

Struju možete da isključite i preko prekidaču koji napaja bojler. U slučaju da takvog prekidača nema isključite osigurač na koji je povezan bojler, a ako imate ugrađenu fid sklopku, njenim aktiviranjem isključujete kompletnu struju u stanu, što je najbezbednije.

S obzirom na to da je bojler sud pod pritiskom i naponom u kom ima vode, najpametnije je da ga isključujete dok se kupate ili tuširate.

Ukoliko je bojler potpuno ispravan (nema ogoljenih žica koje vire, ne curi voda koja je u dodiru sa nekom od njih i slično) i ako je uzemljenje dobro urađeno, onda je savršeno bezbedno ostaviti bojler uključen, ali to uglavnom nije slučaj u našim domaćinstvima.

Do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje.

[adsenseyu1]

Kad se vrši tehnički prijem zgrade ili kuće, praksa je da se uvek posebnim uređajima kontroliše uzemljenje. Ako je uzemljenje dobro, kad grejač probije masu, izbiju osigurač ili sklopka i onda dolazi do nestanka struje u bojleru.

Ipak, stručnjaci savetujuju da se uvek, bez obzira na to da li je uzemljenje dobro ili ne, bojler ugasi pre ulaska u kadu!

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PAŽNJA: Ako vaš BOJLER zvuči ovako, MOŽE DA VAS UBIJE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.