Šta je to „ništa“? – VIDEO

Otkriće

foto-ilustracija: pixabay.com

„Ništa“ u kolokvijalnom značenju može biti mnogo toga, ali u fizici je to obično prostor bez ikakvog sadržaja.

To je prostor u kom nema čestica ni na jednom mestu na kom bi potencijalno moglo da ih bude. Fizičari ga zovu vakuumom i zahvaljujući kvantnoj mehanici, znamo za neke njegove krajnje čudne osobine.

Jedan od osnovnih principa kvantne mehanike je Hajzenbergov princip neodređenosti – nemoguće je znati poziciju i impuls čestice. Što više znate o jednoj varijabli, manje znate o drugoj.

Međutim, princip neodređenosti primenljiv je i na druge veličine, pa i na energiju i vreme. Dakle, što više znate o energiji čestice, to manje znate u koje vreme je postojala i obrnuto.

Međutim, u slučaju „ničega“, dešava se nešto neobično: ako znate da u nekoj tački prostora čestice nema i da je neće biti, odjednom ta tačka može imati bilo koju količinu energije, nekada dovoljnu i za stvaranje same čestice.

Te čestice nazivaju se „virtuelnim česticama“ i one su u svojoj osnovi kvantne fluktuacije. Kad dobijete dovoljno „ničega“, svemir pokušava da pronađe način da ga popuni, čak i ako to znači da mora da stvara čestice ni iz čega.

Takođe, postoji mogućnost da je celi svemir samo jedna velika virtuelna čestica.

Hipoteza „postanja iz vakuuma“ nalaže da je celi svemir nastao kao velika fluktuacija u jednom velikom „ništa“ koje je postojalo pre njega.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, popularmechanics.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta je to „ništa“? – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.