BULEVAR

Ukusi za kojima žudimo i hrana koju volimo otkriva mnogo toga o nama

jelo

Da li ste tip osobe koja ne može da zamisli popodne i veče bez nečeg slatkog?

Ili vam je možda važnije da u frižideru uvek ima finih slanih namirnica? Najnovija istraživanja govore da ukusi za kojima žudimo i hrana koju volimo otkriva zapravo puno toga o nama.

Začinjene namirnice

Ako se teško smirujete i često ste napeti, moguće je da vaš organizam ima potrebu za začinjenom hranom kako biste se dobro oznojili. Možda se ovo na prvi pogled čini kontradiktornim, ali objašnjava zašto, na primer, jedemo meksičku hranu čak i kada su temperature nepodnošljivo visoke. Neka istraživanja pokazuju i da ljudi mogu da postanu zavisni od začinjene hrane. Takva hrana povećava krvni pritisak, ubrzava otkucaje srca i disanje. Neki ljudi uživaju u takvom osećaju uzbuđenja.

Slani delikatesi

Ako maštate o slanom, možda vam nedostaju minerali. Istraživanja su pokazala da ishrana siromašna kalcijumom izaziva želju za slanom hranom. To je najverovatnije zato što natrijum privremeno povećava nivo kalcijuma u krvi koji organizam na prevaru uveri da je problem rešen. Postoji mogućnost i da vam u organizmu nedostaje gvoždje i kalijum.

Ljubav prema slatkom

Za čokoladom i ostalim slatkišima posežemo jer se od toga dobro osećamo. Naime, čokolada podstiče ispuštanje serotonina – hormona zaslužnog za dobro raspoloženje. Slatkiši delom imaju ulogu antidepresiva koji brzo deluje. Problem je to što jednako brzo prestane i dejstvo, pa organizam traži novu dozu.

Želja i za slatkim i za slanim

Ako primetite da žudite za kombinacijom slatkog i slanog, znajte da organizmu nedostaju glukoza i natrijum. Organizmu to treba kako bi normalno funkcionisao. Kada ćelije uspore svoje funkcije, a organizam se umori, javlja se želja za, na primer, kombinacijom sladoleda i kokica.

(magicnobilje.com)

Close