UZNEMIRAVAJU VAS telefonom? Evo kako da izbrišete svoj fiksni broj iz pretrage na internetu

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Najbenignija dosada koja može da vas strefi jesu telemarketeri, odnosno oni pozivi u kojima vas obaveštavaju da ste osvojili put u Indiju ako dođete na promociju memorijskih dušeka, kupite bioenergetsku narukvicu i usput se uhvatite za uši i zaigrate.

Pitate li se kako su došli do vašeg broja telefona? I ko još može da vas iznenada nazove – ili da vam zazvoni na vrata?

Donald TRAMP podelio mnogima BROJ svog ličnog telefona, bezbednjaci poludeli!

Malo građana je svesno da su skoro svi naši fiksni telefoni (sa sve kućnim adresama na kojima su registrovani) uneti u bazu podataka Belih strana, te da svako ko ima pristup Internetu može da dođe do naših podataka.

[adsenseyu5]

Dovoljno je znati bar poneki podatak – ime ili prezime, naselje, deo adrese ili broj telefona, da bi se došlo do svih ostalih informacija o nekoj osobi. I najmanji je problem kad do vašeg broja telefona dođu telemarketeri ili kad vam na kućnu adresu stigne reklamni katalog, ali – ne želimo ni da razmišljamo o tome ko sve može da zloupotrebi tako javno dostupne podatke koje možda i ne želimo da svi znaju.

foto: printscreen 11811.rs

Darko Dražović, sa portala kompjuteras.com, otkrio je da je za uklanjanje iz ove baze podataka dovoljan jedan besplatni poziv i nekoliko minuta utrošenog vremena.

[adsenseyu1]

– Dovoljno je da pozovete broj telefona kontakt centra MTS-a0800/100-100 (opcija 4), operateri su tu od 08-22h, kažete operateru da želite da budete izbrisani iz svih javnih telefonskih imenika i pretraga uključujući i sajt 11811.rs i sačekate par minuta da vas uteftere – piše kompjuteras.com.

Uskoro OBAVEZNA registracija svih PRIPEJD korisnika mobilne telefonije u SRBIJI

Vaši podaci biće izbrisani relativno brzo – broj telefona će se ukloniti i zaštititi u roku od 24 do 28 časova, a za brisanje adrese stanovanja potrebno je nešto više vremena.

Napominje se i da je bitno da ovo mora da zatraži vlasnik broja telefona (onaj čije se ime pojavljuje u pretrazi), jer operateri neće izbrisati podatke ukoliko to neko drugi bude tražio.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "UZNEMIRAVAJU VAS telefonom? Evo kako da izbrišete svoj fiksni broj iz pretrage na internetu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.