Volite li prženice? Izbegnite ove greške u njihovoj pripremi!



Recept

foto-ilustracija: pixabay.com

Pohovan hleb je odličan izbor za doručak ili večeru i odlično se slaže s raznim namazima. Moguće je da u pripremi ovog klasičnog jela ipak pravite neke greške, pa vam prženice budu previše masne ili suve, zagore ili budu gnjecave.

Ovo su najčešće greške u pripremi prženica.

1. Dodajete previše mleka

Nemojte preterivati u dodavanju mleka jajima. Tako se jaja neće dobro ispržiti, pa ćete dobiti gnjecave prženice. Najbolje prženice su one koje imaju suvu površinu i hrskave krajeve.

2. Ne mešate dovoljno jaja i mleko

Sigurno ne želite da se na prženicama jasno vide delovi belanaca. Zbog toga dobro promešajte jaja, stavite malo mleka i začine.

3. Ne birate pravi hleb

Ako su vam kriške hleba previše tanke mogu da se raspadnu u toku utapanja u mešavinu jaja i mleka. Ukoliko su predebele, sredina kriški neće upiti smesu od jaja. Zato je dobro da vam kriška hleba bude debljine do 2 centimetra.

4. Ne umočite hleb dovoljno

Nemojte samo na brzinu umočiti hleb pre prženja. Potrebno je da dobro upije jaja kako bi prženica bila mekana i sočna iznutra.

5. Pržite na previše slaboj ili prejakoj temperaturi

Ako je temperatura prejaka, prženice će biti hrskave spolja, a unutra se neće dovoljno ispržiti. A ako pržite na niskoj temperaturi, hleb će se isušiti i nećete dobiti sočne prženice.

6. Ne zagrejete ulje dovoljno

Kada spustite prženicu u ulje koje nije dovoljno vrelo, smesa s jajima će se razliti i dobićete prženice ne baš lepog oblika. Kada je temperatura odgovarajuća, jaja će odmah požeti da se prže.

(Skandalozno.rs, Izvor: stvarukusa.rs)

1 komentar na "Volite li prženice? Izbegnite ove greške u njihovoj pripremi!"

  1. Prestali smo da przimo przenice, ali to ne znaci da ih ne jedemo.
    1.Nasecemo stari hleb na kriske od cenitetar debljine
    2.Raybijemo tri jajeta i pomo’u viljuske ili miksera sjedinimo belance i zumance. Mleko ne dodajemo.
    3. Komade nasecenog hleba potpimo u masu i to prvo s jedne, a zatim s druge strane.
    4.Naredjamo hleb na pleh cije smo dno prekrili tyv. bakinim papirom.
    5. Pecemo u rerni zagrejanoj na 220 stupnjeva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.