Znate li da svaki deseti čovek spava OTVORENIH očiju?!

Ilustracija

Fibi Kembel uvek izgleda kao da je budna. Zbog poremećaja koji se zove noćni lagoftalmos, ona spava otvorenih očiju.

Ovaj poremećaj uzrokuje zdravstvene probleme, među kojim su i suve oči podložne infekcijama, ožiljci na rožnici, pa čak i mogući gubitak vida. Fibi ne može da spava bez maske za oči.

„Moj najveći izazov je zaspati i spavati tokom noći. Kao svi i ja zatvorim oči, ali kada krenem da tonem u san probudim se jer shvatim da su mi oči sve vreme otvorene, što je veoma čudno. Bilo koje svetlo, lampica televizije, lampa na alarmu za dim i slično odmah me probudi u bilo koje doba noći. Retko kada sam imala zdrav san tokom cele noći i probudila se odmorna“, rekla je Fibi, koja ima 31 godinu.

Pretpostavlja se da ovaj poremećaj ima 10 odsto ljudi na svetu, a među njima je i operska pevačica Ketrin Dženskins koja živi s ovim poremećajem od detinjstva.

[adsenseyu1]

Keri Smit Džejns, optometrista i portparolka Asocijacije optometrista, rekla je kako ovaj problem ima razne uzroke.

„Postoje medicinski uzroci poput moždanog udara, udarca u lice ili facijalne paralize. Uzrok može biti i bolest štitnjače zbog koje su uvećane oči pa se kapci ne mogu spojiti, ali u većini slučajeva uzrok je psihološki. Kapci mogu biti malo ili skroz otvoreni, Problem je što je donji deo oka izložen“, rekla je Smit Džejnsova.

Kada su oči zatvorene tokom spavanja površina oka je izložena tečnosti iz suznog kanala i to štiti i čisti prednji deo oka, ali kada su oči otvorene i tokom spavanja, oko ostaje izloženo prljavštini i bakterijama.

„Najgori scenario ovoga je gubitak vida. Mnogim ljudima koji pate od ovog poremećaja bude mutno ispred očiju kada se probude jer im oči budu suve“, rekla je.

[adsenseyu1]

Fibi je saznala za svoje stanje kada je imala 13 godina i noćila kod prijateljice. Neko se od njih probudio tokom noći i prepao kada je vidio Fibine širom otvorene oči.

Sad koristi masku koja joj mnogo pomaže, a ima i momka koji je potpuno razume i podržava. Prethodni momci su je ostavljali jer su joj govorili da dok spava izgleda kao da je mrtva.

„Ukoliko godinama spavate otvorenih očiju, uzrok je psihološki. Ali, ako vam se to dešava odnedavno, najpametnije bi bilo da se pregledate i posavetujete sa lekarom kako biste otklonili sumnju da bolujete od tumora ili oštećenosti nerva.

Nekvalitetan san može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema među kojima su srčane bolesti i dijabetes“, rekao je profesor Kevin Morgan sa Langbrou univerziteta.

(Skandalozno.rs, Izvor: klix.ba, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li da svaki deseti čovek spava OTVORENIH očiju?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.