Znate li zašto se skoro SVA HRANA peče baš na 180 stepeni?

Recept

foto: pixabay.com

Sigurno ste primetili da većina recepata od vas traži da hranu pečete na temperaturi od 180 stepeni Celzijusa. Da li ste se ikada zapitali – zašto je to tako?

U pitanju je čista hemija.

Proces, poznat kao Mejlardova reakcija, stvara efekat koji daje tamnu boju hrani i daje joj ukus.

Kada se spoje amino kiseline i šećeri, u pitanju je raj za svakog kuvara.

Ovaj proces je odgovoran za miris hrane kada se prži, griluje ili peče.

Tokom pečenja hrane dolazi do ogromnog povećanja u kretanju i stvaranju molekula, a čini se da je 180 stepeni Celzijusa magična temperatura koja iz hrane izvlači sve ono najukusnije.

Ogroman broj recepata traži da rerna bude ugrejana na 180 stepeni kako bi se jelo ujednačeno peklo i izbeglo njegovo zagorevanje.

Postoji lista od 23 reči iz drugih jezika koje engleski nema, jedna je SRPSKA

Ovo je još jedna veoma interesatna stvar u vezi sa Mejlardovom reakcijom – sprečava da hrana zagori.

Naravno, za svako pravilo postoji i izuzetak.

Hlebovi i određena testa bolje ispadnu kada se peku na višim temperaturama.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li zašto se skoro SVA HRANA peče baš na 180 stepeni?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.