Ako Turska bude primljena u EU, postaće centralna ekonomska, politička i vojna sila u Evropi!

Advertisement

Ilustracija

U narednim godinama uslediće veliki talas “klimatskih izbeglica“, koje bi mogle da dovedu do nemira i nesigurnosti u EU i drugim delovima sveta, upozoravaju klimatolozi.

Migrantski talas neće se u budućnosti smanjiti već povećati, a dodatni uzrok, pored politike, ratova i siromaštva, jesu klimatske promene, upozoravaju stručnjaci iz UN.

Klima je u stanju da “poljulja” društvene i ekonomske sisteme, a posebno su na udaru ostrvske zemlje, kao i zemlje sa dugačkim obalama i većim sušnim područjima.

Kad se podigne nivo mora i nestane kiše, ljudima neće preostati ništa drugo nego da odsele i da se upute prema mestima koja im nude bolje uslove života.

Prema predviđanjima eksperata, relativna demografska masa stanovnika u razvijenim zemljama sveta u naredenim vekovima smanjiće se za 25 odsto, a ekonomska snaga zemalja u razvoju će rasti.

Radno sposobno stanovništvo u razvijenim zemljama ubrzano će stariti, a potreba za zapošljavanjem uvozne radne snage – rasti.

Najznačajniji rast populacije biće zabeležen u najsiromašnijim zemljama, i to uglavnom kod muslimanske populacije.

Stanovništvo koje živi u megapolisima u nerazvijenim delovima sveta postaće dominantno.

Stručnjaci u tom kontekstu ukazuju na moguće političke i verske probleme koje mogu da izazovu demografske promene u budućnosti, a kao primer navode odnos Turske i EU.

Turska će do 2050. postati ekonomski i vojno moćna zemlja, na nivou Nemačke ili Velike Britanije.

Ukoliko bude primljena u EU, imaće najveći broj zastupnika u Evropskom parlamentu, što bi je tranformisalo u centralnu ekonomsku, političku i vojnu silu u okviru EU.

Zato je veliko pitanje postoji li spremnost zemalja EU da prihvate tako radikalne promene naličja Unije, koja je često viđena kao isključivo “hrišćanska zajednica”.

Da li će se ove prognoze ostvariti i da li će doći do verskih i političkih problema u Evropi? Vaše mišljenje možete ostaviti u komentarima.

(srna)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ako Turska bude primljena u EU, postaće centralna ekonomska, politička i vojna sila u Evropi!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.