Američki general upozorava: Rusija je veoma agresivna i želi da nas uništi! – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

Dok iz vlasti u Vašingtonu poslednjih dana stižu signali o otopljavanju odnosa sa Moskvom, jedan vojni zvaničnik SAD ne misli da je moguća saradnja sa Rusijom.

General Mark Majli, vojni komandant rekao je da je Rusija agresivna i da je njena politika suprotna interesima zvaničnog Vašingtona. Prema njegovim rečima, Rusija je najveća pretnja za SAD zbog toga što poseduje nuklearno oružje, ali i mogućnost da ga iskoristi.

“Rusija je jedina država na svetu sa nuklearnim kapacitetom da uništi SAD, što je čini prvom pretnjom po našu nacionalnu bezbednost. Ponašanje Moskve sugeriše da je ona spremna da iskoristi takvo oružje… Od 2008. godine Rusija krši Vestfalski mirovni sporazum po kom je državama zabranjeno da vrše invaziju na suverene nacije“, rekao je Majli.

Američki vojni zvaničnik je sličnu izjavu dao u julu ove godine u Senatu, a nedavno je sličan stav izneo i general Džejms Danford.

“Rusija je agresivna, patrolira avionima, podmornicama i pešadijom, održava redovne vojne vežbe već četiri, pet, šest, sedam godina… Ruski medvedi nas gledaju iz blizine… Da li je Rusija naš partner ili neprijatelj? Moramo ostati jaki i izbalansirani, što je i naša aktuelna politika“, dodao je Majli.

[adsenseyu1]

On je istakao i da američka vojska ima dovoljno ljudstva i opreme da odgovori na sve što Rusija ima.

Podsetimo, sam Vladimir Putin je prošlog leta rekao da je Rusija svetski lider po kvalitetu nuklearnog oružja.

„Kada je reč o odbrambenoj sposobnosti Rusije, mislim da se u tom smislu naša zemlja nalazi među liderima u svetu, zato što je ona nuklearna sila, i po kvalitetu nuklearnog oružja, mi se realno nalazimo na prvom mestu u svetu, rekao je predsednik Putin.

I Rusija se, poput SAD, oslanja na tzv. nuklearnu trijadu. Potvrdio je to svojevremno i sam Putin kada je rekao da je nuklearna trijada, sastavljena od strateških bombardera, interkontinentalnih balističkih projektila i balističkih projektila koji se ispaljuju iz podmornica, osnova ruske odbrane.

Jedan od projektila posebno zanimljiv javnosti je „Satana“. Ruski mediji su nakon početka ukrajinske krize aktuelizovali priče o ovom oružju. Pisali su kako u istoriji čovečanstva nije postojalo tako moćno oružje kao što je „Satana“ – ruska interkontinentalna balistička raketa, pravog imena R-36M2 Vojvoda. Ime „Satana“ dao joj je NATO koji je naziva SS-18 Satan III. Da bi se razumelo koliko je ova bomba razorna, uporedili su je s nuklearnom bombom bačenom na Hirošimu.

[adsenseyu1]

Bomba bačena na Hirošimu imala je snagu od 15 kilotona (kt), a njena eksplozija ubila je 70.000 ljudi. Jedna raketa R – 36M2 nosi do 10 bojevih blokova od kojih svaki ima snagu od 750 kt. Neke od raketa opremljene su bojevim monoblokom izuzetne razorne snage od čak 20.000 kt.

„Satana“ je teška čak 209 tona, vrlo je precizna i, barem tako tvrde Rusi, može da dopre do američkih raketnih silosa.

Iako će ruska vojska u procesu modernizacije dobiti više od 400 novih raketa u narednih 10 godina, čini se da „Satana“ neće otići u penziju bar do 2040-ih. Ali, Rusija već razvija „Sataninog“ naslednika – Sarmat, koji bi trebalo da postane deo nuklearne trijade najranije 2018. godine.

Što se preostala dva dela trijade tiče, sa ruskih podmornica prete, između ostalih, balistički projektili R-29RMU2 Lajner. 40 tona i 15 metara teška „čudovišta“ mogu da nose 12 nuklearnih glava. Oni su tek odnedavno deo nuklearnog arsenala Rusije.

Od vazdušnih snaga tu su legendarni tupoljevi – supersonični TU-22M i Tu-160 i strateški bombarder dugog dometa, Tu-95.

(b92)

Budite prvi sa komentarom na članku "Američki general upozorava: Rusija je veoma agresivna i želi da nas uništi! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.