Budućnost je stigla: ŠVEĐANI NAPRAVILI AUTO-PUT NA STRUJU!

Švedska

foto: Skanija

Zarad smanjenja upotrebe fosilnih goriva u drumskom teretnom saobraćaju, švedske vlasti planiraju da auto-puteve u toj zemlji opreme električnom mrežom iz koje će kamioni dobijati struju za kretanje.

Australijanci su još davno patentirali izraz „drumski voz“, odnosno šlepere koji za sobom vuku nekoliko prikolica kroz bespuća kontinenta.

U švedskoj interpretaciji „drumski voz“ označava kamion koji se, slično elektrifikovanim vozovima, kreće pomoću struje iz električne mreže.

Ova skandinavska zemlja nedavno je pokrenula projekat „električnog auto-puta“, inspirisan električnim lokomotivama i trolejbusima.

Prva eksperimentalna deonica dugačka dva kilometra opremljena električnom mrežom otvorena je krajem juna u blizini grada Gevle, u centralnom delu države, i to u saradnji švedske vlade i privatnog sektora.

U izgradnji je korišćena tehnologija koju je razvio „Simens“, dok je „Skanija“ obezbedila probna vozila, kamione G 360 4 x 2 s hibridnim pogonom.

Hibridi.. Kamion kreće na struju deonicama na kojima postoji električna mrežaHibridi.. Kamion kreće na struju deonicama na kojima postoji električna mreža – foto: Skanija

Sistem je zamišljen tako da se kamion kreće na struju na deonicama auto-puta na kojima postoji električna mreža, dok će se na ostalim saobraćajnicama vozila kretati kao klasični hibridi – pomoću konvencionalnog motora s unutrašnjim sagorevanjem, elektromotora i pogonskih baterija.

Svi probni kamioni zadovoljavaju evro 6 standard i koriste bio-gorivo kad se ne voze na struju. Motor s unutrašnjim sagorevanjem ima zapreminu od devet litara i razvija 360 ks, dok elektromotor proizvodi 130 kW i 1.050 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

U kompaniji „Skanija“, koja je jedan od partnera u projektu, kažu da je ovo važan korak u postizanju dugoročnog cilja, a to je izbacivanje iz drumskog saobraćaja u Švedskoj vozila koja za pogon koriste fosilna goriva!

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Budućnost je stigla: ŠVEĐANI NAPRAVILI AUTO-PUT NA STRUJU!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.