ČUVAJTE SE INFEKCIJA: Izbegavajte da radite ove stvari na KUPALIŠTIMA!

Advertisement

vrućina

Foto: Pixabay

Gljivice i različite bakterije lako mogu da se „pokupe“ u bazenima, rekama, jezerima… Nikako nemojte da sedite na mokrim površinama, ne hodajte bosi, i obavezno se tuširajte pre i posle ulaska u vodu!

Dug boravak u vodi koji omekšava kožu i slab imunitet glavni su razlozi gljivičnih i bakterijskih infekcija u sezoni kupanja u bazenima, rekama i jezerima. Iako je voda u bazenima hlorisana, odgovarajuće temperature i kiselosti, promenljivo vreme, naročito ekstremno visoka spoljna temperatura, narušava njenu ispravnost i pogoduje širenju infekcija.

Poseban problem je to što se posetioci ne pridržavaju higijenskih mera, pa tako mnogi infekciju „zarade“ ne u vodi, nego hodajući bosi i sedeći na mokrim površinama, na ivici i oko bazena.

Najčešće su gljivične infekcije koje se prepoznaju kao kružno crvenilo na koži koja se peruta. Ove promene mogu postepeno da se šire na trupu i ekstremitetima, kao i na stopalima, kaže za „Novosti“ dr Milica Marković, dermatovenerolog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

[adsenseyu5]

Doktorka Marković savetuje da je najbolja prevencija kupanje pre ulaska u bazen, kao i tuširanje čistom vodom po izlasku iz njega.

– Gljivične infekcije kože uglavnom se jednostavno leče, primenom lekova u vidu krema i šampona, međutim, ukoliko neka od gljivica zahvati nokatnu ploču na stopalima, terapija može da bude dugotrajna i neizvesna. Zato se za najupornije gljivične infekcije propisuju i antigljivični lekovi, koji se piju – ističe ona.

Infekcijama na kupalištima najpodložniji su hronični bolesnici, koji već imaju oslabljen imunitet, kao i deca.

Ipak, opreznost se savetuje i drugima, jer je svaka povreda ili iritacija kože „otvaranje vrata“ patološkim mikroorganizmima.

NAJVIŠI TOBOGAN NA SVETU, KAO ZGRADA OD 14 SPRATOVA: Brzina kojom se spuštate iznosi 100 km/h (VIDEO)

To praktično znači da treba izbegavati kupanje ukoliko postoje posekotine i ogrebotine na koži, kao i posle depilacije, pedikira i drugih iritirajućih tretmana. Poželjno je promeniti mokar kupaći kostim, jer sedenje u mokrom utiče na širenje infekcija, a papuče i peškir bi trebalo da ostanu suvi.

Posebno je opasno kupanje na jezerima i rekama, jer je opasnost od zaraze veća.

Infekcija pseudomonas folikulitis je karakteristična za neregistrovana kupališta. Reč je o bakteriji pseudomonas aeruginosa koja napada folikul dlake posle kupanja u zagađenoj vodi. Na koži se pojavljuje osip u vidu crvenih tačkica, dok je folikul dlake obično ispunjen gnojem, kaže dr Marković za „Novosti“.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:Pixabay)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ČUVAJTE SE INFEKCIJA: Izbegavajte da radite ove stvari na KUPALIŠTIMA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.