Da li će EPS isključivati struju onima koji ne plate taksu za RTS?

Advertisement

Ilustracija

Taksa za javne servise ulazi u račun za struju, a EPS će neplatišama slati utužitelje i može da im isključi struju, kaže Zoran Popović, predsednik UO RTS.

Predlogom zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse predviđeno je da visina takse bude 150 dinara i da se naplaćuje uz račun za struju počev od 1. januara 2016.

Taksa neće biti posebno odvojena na računu za struju, već će ući u sumu koju građani moraju da plate na ime utrošene energije. Pored postojećih stavki o količini potrošene jeftine i skupe struje, na računu će biti navedena i stavka takse za javni servis.

To znači da građani neće imati mogućnost izbora po pitanju plaćanja takse. Ako je ne plate, čeka ih utuženje, i to, kako tvrde u RTS, od EPS-a.

– Nisam video predlog zakona, ali su mi objasnili iz pravnog tima RTS da će građani morati da plaćaju taksu i da ona ulazi u račun za struju.

[adsenseyu1]

Rekli su mi da će EPS biti zadužen da osigura naplatu, kao i da će on slati utužitelje neplatišama – kaže Zoran Popović za „Blic“.

U pravnoj službi su mi rekli da će EPS slati utužitelje neplatišama

Zoran Popović (RTS):

Na pitanje da li će EPS onima koji ne plate taksu moći i da obustavi isporuku električne energije, Popović kaže: „EPS će moći i da isključi struju“.

U EPS, međutim, ne znaju ništa o tome. Na pitanje da li će EPS zbog duga za RTS taksu moći da seče i struju, direktor EPS Aleksandar Obradović odgovara: „Za nas je takva odredba nepoznata. Kada zakon i podzakonska akta budu usvojeni, tada možemo razgovarati o ugovoru sa RTS i našim međusobnim pravima i obavezama“.

[adsenseyu1]

Ko će biti oslobođen takse za RTS:

– Invalidi sa 100 odsto telesnog oštećenja

– Slepe osobe

– Osobe koje su izgubile sluh

– Vlasnici više nekretnina za stanove i kuće u kojima ne stanuju

Dva zakona

Predlog ovog zakona u suprotnosti je sa postojećim Zakonom o javnim medijskim servisima. Naime, ovaj predlog propisuje da je taksa za RTS i RTV 150 dinara, a prema postojećem zakonu, visinu takse određuju upravni odbori RTS i RTV.

To znači da UO RTS sada može da odredi taksu od 500 dinara i da time ne prekrši zakon.

(blic)

4 komentara na "Da li će EPS isključivati struju onima koji ne plate taksu za RTS?"

  1. Razjuriti RTS i RTV mafiju i bandu, od portira i čistačice pa sve do Bujoševića. Kada Vučić donese zakon po kome će zaposleni u ove dve medijske kuće primati platu na nivou prosečne plate u Srbiji (sa svim podmuklo ubačenim dodacima i nagradama) onda neka govore o taksi. Ovako, direktor Pederošević prima platu od 700 000 a ja da mu od penzije plaćam taksu… Neće da može, po cenu nove opštenarodne revolucije sve dok se ne razjuri ta mafijaška gamad, ali sada jednom za svagda…

  2. socijalno ugrozena | 25. decembra 2015. u 00:08 | Odgovori

    Mogao bi EPS da se veze ugovorom i sa INFOSTANOM, i sa TELEKOMOM pa sve odjednom da nam naplate. Kakve veze ima TRS i EPS. Jel to ista banda u dve razlicite kuce???
    E pa necu da placam ni jedno ni drugo, necu vise ni infostan da placam jer nas toplane ne greju kako treba, a i sta ce nam kad je nastupilo globalno zagrejavanje…uskoro cemo imati celu godinu suncane dane. Iz telekoma sam fixni prebacila na kablovski pa mi je sada racun za fixni 290 dinara i u tih 290 imam 100 inpulsa besplatnih. Ja gledam da smanjim komunalije a ove lopovcine samo izmisljaju da nam otimaju , ccccc

  3. a ko nema televizor i radio jer da gleda brojilo skandalozna odluka vlade al idu izbori

  4. a da gražani traže da se ukinu reklame na tv , jer ne žele za svoje pare da im se prekida film

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.