DOBRA VEST: Nema više overavanja zdravstvenih kartica

Advertisement

Uzorak

foto: RFZO

Nema više overavanja zdravstvenih kartica, što znači da 150.000 poslodavaca u Srbiji više neće prikupljati silnu dokumentaciju i čekati u redu na šalteru kako bi produžili važnost plastične kartice svojih radnika.

Isto važi i za 175.000 nezaposlenih i novih penzionera, koliko ih ukupno bude godišnje, piše Politika. Mukotrpno čekanje u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) ponavljalo se najmanje dva puta u godini za blizu tri miliona zaposlenih i članova njihovih porodice, a ako su u pitanju bili radnici na određeno vreme, overa zdravstvenih kartica obavljana je i do pet puta godišnje.

Zahvaljujući digitalizaciji javne uprave privrednici više ne moraju da overavaju knjižice zaposlenih, već je dovoljno da im redovno uplaćuju zdravstveno osiguranje.

[adsenseyu5]

Usluga je uvedena 1. oktobra, a namenjena je poslodavcima, mada korist od toga imaju i nezaposleni i “novi penzioneri”.

– Automatsku overu kartica omogućili smo povezivanjem pet državnih institucija u jedinstvenu bazu informacija. RFZO, kao vlasnika kartica uvezali smo s bazom podataka Poreske uprave, CROSO (Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja), PIO i NSŽ – rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Automatska overa knjižica omogućena je u okviru programa „Stop birokratiji“.

(Skandalozno.rs, Izvor: politika.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "DOBRA VEST: Nema više overavanja zdravstvenih kartica"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.