Engleski mediji: Ruske huligane na Evropsko prvenstvo u Francusku poslao lično Vladimir Putin! – VIDEO

Advertisement

Optužbe

fotomontaža: foto AP/ foto Reuters

Pojedini engleski mediji preneli su tvrdnju neimenovanog visokog zvaničnika da je ruske huligane na Evropsko prvenstvo u Francusku poslao lično Vladimir Putin, sa direktnom naredbom da izazovu haos, kao deo specijalnog rata protiv ostatka Evrope.

Britanski političar svoje tvrdnje temelji na dve osnove. Prva su reči direktora policije iz Marseja, koji je rekao da su ruski navijači izuzetno uvežbani, kao da su deo specijalnih jedinica. Drugi je poruka koju je navijačima poslao visoki ruski zvaničnik, koji je podržao njihove napade na navijače ostalih reprezentacija.

[adsenseyu1]

„Teško je dokazati tvrdnju da je Kremlj direktno poslao huligane da prave haos u Francuskoj, ali mnoge od njih videli smo na slikama i snimcima u opremi koju nose ruski specijalci. Smatramo da je ovo deo Putinovog „hibridnog“ specijalnog rata“, rekao je neimenovani član britanske vlade medijima na Ostrvu.

Mark Roberts, šef policije koja nadgleda engleske huligane tokom Evra 2016, rekao je da u desetogodišnjoj praksi nije video tako organizovane navijače kao Ruse u Francuskoj.

[adsenseyu1]

„Videli smo oko 150 ruskih navijača koji ulaze u tuču u korak, sa gumama za zube, borilačkim rukavicama i maramama“.

Britanci ističu i podatak da je lider ruskih navijača Aleksander Šprigin proteran iz Francuske nakon što je uhvaćen u raciji na autobus u okolini Lila. Šprigin je 2010. godine tokom sahrane jednog navijača bio zajedno sa Putinom.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je u petak huligansko nasilje na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Francuskoj, i upitao se ironično „kako 200 Rusa mogu da prebiju hiljade Engleza“.

„Nasilje ruskih i engleskih navijača je budalaština. Sad kad sam to rekao, moram da kažem i da ne razumem kako 200 naših navijača može da prebije nekoliko hiljada Engleza. Mislim da se više pažnje pridaje tučama navijača, a manje fudbalu. Žao mi je što je tako“, rekao je Putin na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Ruski predsednik je pozvao i francuske vlasti da zakon primenjuju jednako na sve umešane u nasilje.

„Pristup organa vlasti bi trebalo da bude isti za sve izgrednike“, rekao je Putin.

Ruske vlasti su poslednjih dana kritikovale hapšenje ruskih navijača, naročito onih uhapšenih u blizini Kana.

U tuči navijača prošle subote u Marselju izmedju Rusa i Engleza povredjeno je 35 osoba, od kojih su skoro svi Britanci. Medju njima je i dvoje teže povredjenih.

Francuske vlasti su u utorak u Kanu uhapsile 43 osobe. To je izazvalo diplomatske tenzije sa Moskvom, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da je to apsolutno neprihvatljivo.

Budite prvi sa komentarom na članku "Engleski mediji: Ruske huligane na Evropsko prvenstvo u Francusku poslao lično Vladimir Putin! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.