Evropska komisija: Katalonija i Kosovo nisu uporedivi, ŠPANIJA je članica Evropske unije

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Evropska komisija, koja je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije „nisu uporedivi“.

Navedeno je da je tako jer je ”Španija država članicaEvropske unije.

[adsenseyu5]

”Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od različitih UN deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima“, izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, ali nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su „specifičnosti“ koje je spomenuo.

Evropska komisija u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji „nije bilo legalno“.

”Za EK ovo je unutrašnje pitanje Španije, koje se mora rešavati u skladu sa ustavnim zakonima Španije. Mi ponavljamo poziciju koju su imale i ova i prethodna Evropska komisija, a to je da bi, u slučaju da je ovaj referendum organizovan u skladu sa španskim ustavom, to značilo da bi se teritorija koja odlazi našla van EU“, rekao je Shinas nastojeći da obrazloži poziciju Evropske komisije.

[adsenseyu1]

Mimo tog, čisto zakonskog, aspekta u ovom slučaju, Evropska komisija poručuje i da je sada vreme za ”jedinstvo i stabilnost, a ne za podele i fragmentaciju“.

”Pozivamo sve relevantne igrače da se brzo prebace od konfrontacije na dijalog. Nasilje nikada ne može da bude instrument u politici. Verujemo vođstvu premijera Marijana Rahoja da će reši ovaj komplikovani proces u punom poštovanju španskog ustava i fundamentalnih prava građana”, zaključuju u Evropskoj komisji.

U sedištu Evropske komisije u Briselu navode da su tokom vikenda zaposleni u kancelarijama predsednika Komisije Žan Kloda Junkera i premijera Španije Marijana Rahoja bile u stalnom kontaktu, kao i da će se danas Junker i Rahoj lično čuti telefonom povodom dešavanja u Španiji.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Evropska komisija: Katalonija i Kosovo nisu uporedivi, ŠPANIJA je članica Evropske unije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.