Francuska POPLAVLJENA: Očekuje se da će vodostaj rasti danima – VIDEO

Advertisement

Potopljene ulice

foto: Screenshot

U sredu su poplavljena područja širom Francuske, u nekim oblastima više od onoga što je viđeno i duže od jednog veka.

Reka Sena se izlila preko obala, jedan francuski grad je evakuisan, putnike zarobljene na potopljenim auto-putu su spasli vojnici, a krstarenja brodom u Parizu su otkazana.

Meteorolozi kažu da dolazi još loših vesti – očekuje se da će vodostaj rasti danima.

Do kosti pokisli turisti menjaju planove, škole u jednom regionu su zatvorene, a francuska vlada je pod pritiskom da spase hiljade ljudi zarobljenih u kućama ili automobilima u gradovima u unutrašnjosti.

Nema prijavljenih žrtava, ali su spasilačke službe u protekla dva dana imale više od 8.000 operacija spasavanja od belgijske granice, na severu, sve do Burgundije, na jugu, izjavio je u sredu ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazenev.

[adsenseyu1]

Gradska uprava Pariza je zatvorila ulice od Leve obale Sene, na istoku, do naselja kod Ajfelove kule, na zapadu, jer je vodostaj najmanje 4,3 metra iznad uobičajenog. Znaci u pristaništima popularnih „bato-muša“, turističkih brodova na Seni, na francuskom, engleskom i japanskom poručuju „Zbog poplave, sva krstarenja su otkazana“.

Neobično jaka kiša je u Francuskoj i drugim evropskim zemljama poslednjih nekoliko dana, izazivala je i izuzetno veliko kašnjenje na Otvorenom prvenstvu Francuske u tenisu, i evakuaciju dva zatvora.

Grad Nemur, jugoistočno od Pariza, najteže je pogođen. Dok su vlasti u sredu evakuisale centar tog grada, žurno je došla i ministarka za životnu sredinu Segolen Rojal. Članovi kluba kanuista su pomagali u spasavanju, javio je Radio Frans-Info.

Predsednik Fransoa Oland izrazio je tokom sastanka kabineta podršku žrtvama poplava, dok je Kazenev rekao da Vlada radi na pomoći žrtvama poplava i obećao da će platiti za spasavanje i čišćenje.

[adsenseyu1]

U delovima susedne Nemačke još od vikenda takođe ima oluja i jake kiše. U sredu, poplave su pogodile područje Bavarske, na jugu Nemačke, u blizini austrijske granice, potopivši gradove Zimbach am In i Triftern. Policija je saopštila da su tri tela nađena u sredu uveče u jednoj kući u Zimbahu. Oko 250 dece u Trifternu i 350 u Zimbahu bilo je nekoliko sati zarobljeno u školama jer su okolne ulice bile poplavljene, ali su deca mogla kući u sredu uveče, kada je voda počela da se povlači.

Teška katastrofa: Nemačku zadesila POPLAVA veka! – VIDEO

U Parizu kiša je oslabila u sredu, ali se pljuskovi očekuju tokom noći i u četvrtak celog dana. Gradske vlasti su upozorile stanovništvo i posetioce da budu na oprezu kod obala reke i kažu da se očekuje da će visok vodostaj dostići vrhunac u petak.

U visokoj Seni uživaju samo po neki vlasnik usidrenih pariskih brodova-kuća, deca i psi koji srećno pljuskaju u plitkim bazenima onoga što su do juče bile ulice.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Francuska POPLAVLJENA: Očekuje se da će vodostaj rasti danima – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.