Francuska POPLAVLJENA: Očekuje se da će vodostaj rasti danima – VIDEO

Potopljene ulice

foto: Screenshot

U sredu su poplavljena područja širom Francuske, u nekim oblastima više od onoga što je viđeno i duže od jednog veka.

Reka Sena se izlila preko obala, jedan francuski grad je evakuisan, putnike zarobljene na potopljenim auto-putu su spasli vojnici, a krstarenja brodom u Parizu su otkazana.

Meteorolozi kažu da dolazi još loših vesti – očekuje se da će vodostaj rasti danima.

Do kosti pokisli turisti menjaju planove, škole u jednom regionu su zatvorene, a francuska vlada je pod pritiskom da spase hiljade ljudi zarobljenih u kućama ili automobilima u gradovima u unutrašnjosti.

Nema prijavljenih žrtava, ali su spasilačke službe u protekla dva dana imale više od 8.000 operacija spasavanja od belgijske granice, na severu, sve do Burgundije, na jugu, izjavio je u sredu ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazenev.

Gradska uprava Pariza je zatvorila ulice od Leve obale Sene, na istoku, do naselja kod Ajfelove kule, na zapadu, jer je vodostaj najmanje 4,3 metra iznad uobičajenog. Znaci u pristaništima popularnih „bato-muša“, turističkih brodova na Seni, na francuskom, engleskom i japanskom poručuju „Zbog poplave, sva krstarenja su otkazana“.

Neobično jaka kiša je u Francuskoj i drugim evropskim zemljama poslednjih nekoliko dana, izazivala je i izuzetno veliko kašnjenje na Otvorenom prvenstvu Francuske u tenisu, i evakuaciju dva zatvora.

Grad Nemur, jugoistočno od Pariza, najteže je pogođen. Dok su vlasti u sredu evakuisale centar tog grada, žurno je došla i ministarka za životnu sredinu Segolen Rojal. Članovi kluba kanuista su pomagali u spasavanju, javio je Radio Frans-Info.

Predsednik Fransoa Oland izrazio je tokom sastanka kabineta podršku žrtvama poplava, dok je Kazenev rekao da Vlada radi na pomoći žrtvama poplava i obećao da će platiti za spasavanje i čišćenje.

U delovima susedne Nemačke još od vikenda takođe ima oluja i jake kiše. U sredu, poplave su pogodile područje Bavarske, na jugu Nemačke, u blizini austrijske granice, potopivši gradove Zimbach am In i Triftern. Policija je saopštila da su tri tela nađena u sredu uveče u jednoj kući u Zimbahu. Oko 250 dece u Trifternu i 350 u Zimbahu bilo je nekoliko sati zarobljeno u školama jer su okolne ulice bile poplavljene, ali su deca mogla kući u sredu uveče, kada je voda počela da se povlači.

Teška katastrofa: Nemačku zadesila POPLAVA veka! – VIDEO

U Parizu kiša je oslabila u sredu, ali se pljuskovi očekuju tokom noći i u četvrtak celog dana. Gradske vlasti su upozorile stanovništvo i posetioce da budu na oprezu kod obala reke i kažu da se očekuje da će visok vodostaj dostići vrhunac u petak.

U visokoj Seni uživaju samo po neki vlasnik usidrenih pariskih brodova-kuća, deca i psi koji srećno pljuskaju u plitkim bazenima onoga što su do juče bile ulice.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Francuska POPLAVLJENA: Očekuje se da će vodostaj rasti danima – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.