Gari KASPAROV optužuje: PUTIN i TRAMP rade na razbijanju Evropske unije!

Advertisement

Ilustracija

foto: Rojters/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin, kandidat za predsednika SAD Donald Tramp i desničarske stranke širom Starog kontinenta imaju cilj na kome zajedno rade – slabljenje moći Evropske unije, poručio je Gari Kasparov.

Ruski šahovski velemajstor i politički aktivista kaže da se to vidi po tome što su ruski mediji pod Putinovom kontrolom prepuni članaka o bregzitu (odlasku Velike Britanije iz Evrope), kao i pohvala na račun kontroverznog američkog milijardera.

– Izreka „zavadi, pa vladaj“ nije ništa novo, ali ne znači da nije efikasno. Tokom 16 godina na vlasti Putin je odradio dobar posao u biranju najslabijih, najponiznijih pripadnika krda evropskih vođa, koje bi zatim koristio kao klin protiv ujedinjene Evrope – tvrdi Kasparov.

On podseća na italijanskog premijera Silvija Berluskonija, koji se hvalio da je Putinov lični advokat, zatim nemačkog kancelara Gerharda Šredera, koji i dalje spaja Rusiju i Nemačku.

[adsenseyu1]

– Putin uvek podržava najveće separatiste u evropskoj politici i nada se da će mu vratiti uslugu glasanjem za ukidanje sankcija EU protiv Rusije. Evropske antiimigrantske stranke, kvazifašisti i ne-toliko-kvazi fašisti obožavaju čoveka koji je anektirao evropsku teritoriju i nastavlja svoj vojni napad na Ukrajinu, državu koju želi da kazni jer je sledila san pridruživanja EU – tvrdi Kasparov. On dodaje da je još jedan evropski političar u tom društvu bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson.

– On ide toliko daleko da ponavlja tvrdnje Kremlja da je Evropa kriva za haos u Ukrajini. A bregzit bi ojačao snage koje žele podele i mržnju. Nemam velike simpatije prema birokratiji u Briselu. Ipak, EU je znatno bolja od ere koja joj je prethodila – tvrdi Kasparov.

Svi bi trebalo da se zabrinu kad vide ko najviše želi povratak u eru pre Evropske unije.

– Ako tragate za najboljim potezom, treba pogledati šta želi Putin i učiniti suprotno od toga. Na primer, on očajnički želi da Tramp postane novi predsednik SAD – naveo je Kasparov, a onda citirao Vinstona Čerčila: „Ne možemo stati. Mora biti ili svetska anarhija, ili svetski red“.

Kasparovu ovo nije prvi put da  napada ruskog predsednika. On je i ranije imao oštre izjave o njemu, pa je tako jednom uporedio Putina sa don Vitom Korleoneom.

[adsenseyu1]

– Za razliku od mafijaškog dona koji ima kocku, ruski diktator ima naftu, novac i moć. Putin je egzistencijalna pretnja za zapadne demokratije- rekao je Kasparov.

Inače, Tramp je više puta izjavio da su on i Putin veoma slični i da misli da bi se dobro slagali. S druge strane, ruski predsednik je rekao da je Tramp bistra i talentovana osoba, pravi lider koga će dočekati otvorenih ruku.

Nekoliko zemalja EU  ne može više da izdrži sankcije uvedene Rusiji 2014. godine i sve glasnije se kritikuje odluka koja je dovela do velikih problema u evropskim ekonomija.

– Velike grupe političara i biznismena iz Nemačke i Francuske tvrde da su njihove zemlje već mnogo propatile zbog ovih restriktivnih mera, a pojedine grupe sve glasnije zahtevaju da se sankcije ukinu – piše andorski novinar Altino Matos.

Analitičari
BERNI SANDERS MOSKVI BLIŽI OD DONALDA

Uprkos tvrdnjama Garija Kasparova o navijanju Kremlja za Donalda Trampa, mnogi analitičari smatraju da je demokratski socijalista Berni Sanders ipak najviše proruski opredeljen predsednički kandidat u Sjedinjenim Američkim Državama. On je čak predložio da Rusija uđe u NATO. S druge strane, demokrata Hilari Klinton je možda 2009. godine zvanično „resetovala“ odnose dve zemlje, ali sada napada Ruse kao siledžije i često preti Moskvi. Tramp je dosad tražio pomirenje SAD i Rusije, ali je nekoliko puta i pretio.

KASPAROV O PUTINU

E Nema pregovora s kancerom. Kao i kancer, Putin i njegova elita moraju biti odsečeni. On mora biti izolovan i uklonjen

E Putin povlači poteze, a Obama je slab. Dokle god se diktator suprotstavlja najmoćnijoj zemlji sveta, siguran je u svom okruženju. Niko ne ustaje protiv diktatora koji deluje tako moćno.

E Rusija je mafijaška država, a Vladimir Putin je kum

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir)

1 komentar na "Gari KASPAROV optužuje: PUTIN i TRAMP rade na razbijanju Evropske unije!"

  1. Milos Milosavljevic | 18. maja 2016. u 17:57 | Odgovori

    A sta ocekuje Kasparov, da Putin sedi skrstenih ruku i ceka da mu ameri dodju u dnevnu sobu i da ga dignu u vazduh? Tj. da dignu Rusiju u vazduh. Naravno da i on igra politicke igre, zato i jeste najsposobniji politicar na svetu. A iskustvo kao bivsi KGB-ovac obilato koristi. Vece je pitanje, ko placa Kasparova da daje takve izjave.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.