Glas Amerike: Na Balkanu se nalazi regrutni centar Islamske države

Advertisement

Ilustracija

Stotine boraca iz balkanskih zemalja se do sada pridružilo pripadnicima samozvane Islamske države i drugim ekstremnim grupama u Siriji, a ID sada nastoji da osnuje novi front kalifata na Balkanu i regrutuje nove dobrovoljce iz regiona, piše “Glas Amerike”.

Stručnjaci za ekstremizam kažu da su disfunkcionalna politička, loša ekonomska situacija i velika nezaposlenost u Bosni i Hercegovini i na Kosovu stvorili savršen teren za regrutovanje, piše novinar “Glasa Amerike” Džef Svajkord.

Strani islamski borci “Mudžahedin bataljon” su u septembru 1993. zauzeli jedno selo u centralnoj Bosni, blizu Viteza koji je bio pod kontrolom hrvatske vojske. Mudžahedini su u selu, ubijali zarobljene i ranjene i palili kuće.

Godinu dana ranije, mudžahedini, u prevodu “borci za slobodu”, još uvek sveži iz devetogodišnjeg sovjetsko-avganistanskog rata, počeli su da dolaze u Bosnu u “sveti rat” džihad, u progon nevernika.

Za njima su počeli da dolaze i džihadisti iz severne Afrike i sa Bliskog istoka, a među njima je bio i Ajman Dean iz Saudijske Arabije.

– Mnogi mudžahedini u Avganistanu, koji su se borili za oslobađanje te zemlje i obnovu Islamske države su se osećali odbačenima zbog ishoda događaja. Zato su, kada je počeo rat u Bosni videli priliku za kanalisanje svojih džihadističkih ambicija – rekao je on.

Mudžahedini su 1993. i formalno postali sastavni deo armije BiH, a njihov broj je prešao 1500. Bili su poznati po brutalnosti, mučenjima i brojnim zločinima.

[adsenseyu1]

– Bio sam svedok ubistava srpskih zarobljenika. Iskreno govoreći svi su oni bili borci, pripadnici milicija – kaže Ajman.

Strani islamski borci su koristili puno radikalniju, ekstremnu salafističku ideologiju, podsticanje islamskog buđenja među bosanskim muslimanima i širenje oblika islama koji isključuje suživot sa drugim narodima u Bosni i Hercegovini.

– Oni su videli u Bosni veoma dobru priliku da predstave tu vrstu stroge religije, krutog shvatanja i tumačenja islama – rekao je ekspert za islamska pitanja iz Bosne Hajrudin Somun.

Većina muslimanskih vernika u Bosni, upražnjava umerenu, evropsku varijantu, sunitskog islama. Pomoćnik ministra bezbednosti zadužen za pitanja terorizma u Bosni i Hercegovini Vjekoslav Vuković kaže: “Ti strani ekstremisti govore muslimanima u Bosni i Hercegovini da se pogrešno mole, da nisu dobri muslimani i da je samo islam koji oni propovedaju pravi.”

Po završetku rata, nekoliko stotina stranih boraca je ostalo u Bosni. Osnovali su svoje vehabijske, odnosno salafističke zajednice u ruralnim, teško pristupačnim područjima. Mnogi od 200 stranih boraca iz Bosne koji su se pridružili Islamskoj državi došli su upravo iz tih zajednica.

– Bosna je samo jedna epizoda u dugačkom nizu džihadističkih sukoba koji će se širiti po muslimanskom svetu, sa ciljem da pripreme muslimane za džihad i uspostavljanje kalifata –  ističe Ajman Dean.

I dok drugi ne vide tako mračnu budućnost, posledice akcija pripadnika mudžahedinskih brigada se osećaju širom sveta već više od 20 godina. Jedan od njih je bio i Halid Šeik Mohamed, organizator napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. Stotine drugih bilo je u Al Kaidi ili su se borili u Čečeniji ili Pakistanu.

Sada su se pridružili Islamskoj državi.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Glas Amerike: Na Balkanu se nalazi regrutni centar Islamske države"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.