GRAĐANI OPREZ: Tokom „tropskih vrućina“ sa divljih tezgi širom Srbije preti VELIKA OPASNOST!

Advertisement

tezga

Foto: printscreen/fejsbuk

Sa tropskim talasom temperatura nad Srbijom naređale su se improvizovane tezge i kamioni voća i povrća u naseljima, gde je roba i po ceo dan izložena suncu, čekajući svoje kupce. Među njima nađu se i namirnice životinjskog porekla naročito osetljive na visoke temperature.

– Sve namirnice su osetljive leti, ali pri kontroli najviše pažnje posvećuje se kvalitetu mleka i mlečnih proizvoda, kao i jaja. Potrošači bi trebalo da paze na kojim mestima kupuju hranu, odnosno da to budu specijalizovane prodavnice za promet hrane koje ispunjavaju uslove i poseduju dovoljan broj rashladnih vitrina sa propisanim temperaturnim režimima – upozoravaju iz Uprave za veterinu, koja je obavila 80 kontrola prošlog meseca i pokrenula 11 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

VRUĆINE SU PRAVI IZAZOV ZA ŽIVOTINJE: Ovako treba brinuti o kućnim ljubimcima tokom leta

Kako najavljuju iz ove uprave u planu su pojačane kontrole proizvodnje i prometa sladoleda, poslastičarnica, pekara, kioska brze hrane i zelenim pijacama.

[adsenseyu5]

Tako trgovci za tezgama smederevske pijace kažu da se još uvek nisu susretali sa čestim posetama inspekcije.

– Poslednji put nam je inspekcija bila za Uskrs, kad nismo znali gde ćemo od posla oni su nas po sat držali, tražili nam papire, dozvole, poreklo robe, ma sve… A sad ih nema – kaže jedan prodavac na smederevskoj Zelenoj pijaci, tvrdeći da garantuje dobar kvalitet svoje robe.

Novak ĐOKOVIĆ dobio POGREŠAN trofej u Istbornu – VIDEO

Neki pamte i vanredne mere koje se uvode prilikom visokih temperatura:

– Sećam se da su nas ranije opominjali da ne smemo da prodajemo jaja posle 11 sati kada su ovakve temperature. Sada toga ili nema ili se ne sprovodi – priseća se Smederevac sa već dve decenije staža za tezgom.

Međutim, da razloga za oprez ima svakako je i činjenica da se trovanje hranom najčešće javlja u letnjim mesecima.

– Kod većine je blagog intenziteta, a najveća komplikacija je dehidratacija. Visoke spoljašnje temperature pogoduju bakterijama, pa tako na primer ako se meso ne priprema već u toku dana kada je kupljeno ili sutra, ne bi trebalo da se uzima. Ipak, dobra termička obrada uništava mikroorganizme i produžava rok upotrebe namirnici – objašnjava nutricionista Jasna Vujičić.

Da ne budemo kao guske u magli: Predsednik VUČIĆ od Federike Mogerini tražio datum ulaska Srbije u EU

Kazne za trgovce i do milion dinara

Prema članu 34 Zakona o sanitarnom nadzoru, predviđena je novčana kazna od 400.000 do 1.000.000 dinara za prekršaj pravnog lica i organizacije ako pre početka obavljanja delatnosti u objektu koji podleže sanitarnom nadzoru ne obezbedi propisane opšte, odnosno opšte i posebne sanitarne uslove, u šta potpadaju i propisane vetrine i temperatura u kojoj se drže namirnice. Za preduzetnike predviđena je novčana kazna od 200.000 do 500.000 dinara.

(Skandalozno.rs/Izvor:M Rodić,M.Đorđević,Blic.rs)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "GRAĐANI OPREZ: Tokom „tropskih vrućina“ sa divljih tezgi širom Srbije preti VELIKA OPASNOST!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.