HAG doneo PRESUDU: Radovan Karadžić OSUĐEN NA 40 GODINA ROBIJE

Advertisement

Presuda

foto: Tanjug/AP

Haški tribunal izrekao je prvostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske i osnivaču SDS-a Radovanu Karadžiću povodom optužbi za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

– Više od 330 hiljada stranica je u dokumentu koje je pratilo suđenje Radovanu Karadžiću – rekao je presedavajući suda u uvodu čitanja presude.

– Pretesno veće zaključuje da je u BiH postojao oružani sud i da je postojao rasprostranjeni napad i da su počinioci znali da čine krivičan dela – dodao je on i naveo da su počinjeni zločini u Bijeljini, Zvorniku, Bratunac, Banjaluci, Prijedoru, Sanskom Mostu i drugim mestima.

– Radovan Karadžić je osuđen za najteža krivična dela u Međunarodnom krivičnom pravu. U olakšavajuće okolnosti uzet je u obzir i sporazum Karadžića i Ričarda Holbruka. Iz razloga iznetih u zasedanju utvrđeno je da niste krivi po tački 1 GENOCID, a da ste krivi po tački 2, 3, 4 ISTREBLJENJE, 5 UBISTVO, 6, 7 DEPORTACIJA, 8, 9 ŠIRENJE TERORA, 10 i po tački 11 – rekao je sudija.

Osuđeni ste na 40 godina zatvora – rekao je on

Veće Haškog tribunala ocenilo je danas u presudi Radovanu Karadžiću da nema dovoljno dokaza da je postojala namera da se učini genocid u više bosanskih opština nad hrvatskim i muslimanskim stanovništvom.

[adsenseyu1]

– Veće smatra da nema dokaza da je postojala genocidna namera ni kod Karadžića ni kod članova zajedničkog zločinačkog poduhvata, kao ni kod pojedinačnih izvršilaca zločina da se istrebi i potpuno uništi muslimansko i hrvatsko stanovništvo –  rekao je predsednik sudskog veća sudija O Gon Kvon tokom čitanja presude.

Sudsko veće je našlo da su od marta 1992. do kraja te godine srpske snage zauzele opštine u bosansko-srpskim teritorijama u Bosni, posle čega je došlo do organizovanih i sistematskih zločina protiv bosanskih muslimana i Hrvata koji su u tim opštinama živeli. Veće je takođe utvrdilo da je ogroman broj Hrvata i muslimana primoran da napusti svoje kuće.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Veće je utvrdilo da su pripadnici srpskih snaga i političkih organa bosanskih Srba počinili ubistva kao kršenje zakona i običaja rata i ubistvo, istrebljenje, deportaciju, nasilno premeštanje i progon kao zločine protiv čovečnosti.

Veće nije ubeđeno, na osnovu dokaza, da su loši uslovi života u tim opštinama namerno uvdeni kako bi došlo do istrebljenja bosanskih muslimana i Hrvata. Utvrđena je, međutim, odgovornost Karadžića za krivično delo etničkog čišćenja, kao pripadnika udruženog zločinačkog poduhvata.

[adsenseyu1]

Karadžić je presudu sudskog veća kojim presedava sudija O-Gon Kvon, slušao u sudnici, pošto se nalazi u pritvoru Haškog tribunala, a sudnica je bila premala da primi sve zainteresovane za izricanje presude.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Karadžić je nakon višegodišenjg bekstva i skrivanja pod lažnim identitetom “doktora Dabića”, uhapšen 18. jula 2008. godine, i nedelju dana kasnije iz Beograda je izručen Tribunalu u Hagu.

Suđenje mu je počelo zvanično u oktobru 2009. godine, a završeno je 2014.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Tokom suđenja zvanično se branio sam bez advokata, ali uz pomoć stručnog pravnog tima. Na današnju presudu i Karadžić i tužilaštvo haškog tribunala imaće pravo da ulože žalbu.

Optužnicom Haškog tužilaštva Karadžić se teretio za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zlocine pocinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima – nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

U dve tačke je optužen za genocid, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Optužbe protiv Karadžića sažete su i usredsređenje na etničko čišćenje u BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u isto vreme; uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995, i na genocid u Srebrenici u julu 1995.

Ta krivična dela su, pored genocida, u pet tačaka kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Broj opština u kojima su počinjena krivična dela je 27.

Karadžić je optužnicom – zajedno sa komandantom Vojske RS Ratkom Mladićem – označen kao ključni učesnik u zajedničkom zlocinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno uklanjanje, putem zločina, Muslimana i Hrvata sa teritorija koje su Srbi smatrali svojim širom BiH, navodi se u optužnici.

Pored VRS, u tom poduhvatu učestvovale su JNA/Vojska Jugoslavije, MUP Srbije i srpske paravojne snage.

Kao “dodatne zločinačke poduhvate” Karadžića i Mladića, tužioci navode “širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva preko kampanje snajperisanja i granatiranja”, zatim “eliminisanje bosanskih Muslimana iz Srebrenice” i “uzimanje za taoce osoblja Ujedinjenih nacija”.

(Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "HAG doneo PRESUDU: Radovan Karadžić OSUĐEN NA 40 GODINA ROBIJE"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.