Incident u LAJKOVCU: Ekipe Sektora za vanredne situacije Kolubarskog okruga su na licu mesta

Incident

foto-ilustracija: pixabay.com

Amonijak koji curi iz ventila u postrojenju hladnjače firme “Fruvela” u Lajkovcu, preti da napravi ekološki incident.

Trenutno se, kako pišu Večernje novosti, na licu mesta nalaze ekipe Sektora za vanredne situacije Kolubarskog okruga i vatrogasci koji dežuraju.

Nadležni ipak ističu da koncentracije amonijaka nisu visoke, te da okolini i varošici ne preti nikakva opasnost.

Aleksandar Brkić, vlasnik firme “Fruvela” kaže da se u postrojenjima hladnjače nalazi oko 10 tona amonijaka.

– U toku je angažovanje specijalizovane firme koja će amonijak da istoči iz sistema, čime će biti otklonjena opasnost od eventualnog ekološkog incidenta. Hladnjača ne radi, jer je zbog duga u novembru prošle godine isključena struja. Neprekidno pratimo koncentraciju amonijaka i utvrđeno je da su u mašinskom odeljenju, gde se nalazi ventil koji propušta, koncentracija pet puta veća od dozvoljene – kaže Branko Ivanović, koordinator za vanredne situacije Opštine Lajkovac.

foto: fruvela.com

Amonijak se neutrališe vodom, tako da njegova koncentracija u vazduhu ne prelazi dozvoljenu granicu.

I Opština Lajkovac nastoji da se što pre angažuje specijalizovana firma koja će da iz sistema hladnjače istoči amonijak, kako bi se izbegla eventualni vanredni događaji. I nadležni iz Zavoda za javno zdravlje kontrolišu nivo amonijaka, postavljeni su specijalni uređaji koji mere koncentraciju.

Inače, tečni amonijak može da izazove jake opekotine, nadraživanje kože, posebno ako je vlažna. Takođe, može da uzrokuje trajna oštećenja očiju, čiji je potpun rezultat vidljiv tek nakon nekoliko dana.

U slučaju da dođe do gutanja amonijaka, odmah nastaje nagrizanje i oštećenje želudačno – crevnih organa.

Češće izlaganje koncentracijama koje su veće od maksimalno dopuštenih, može da uzrokuje hronične nadražaje očiju, sluznica nosa i gornjih disajnih puteva.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Incident u LAJKOVCU: Ekipe Sektora za vanredne situacije Kolubarskog okruga su na licu mesta"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.