Jezive vesti iz KANADE: POŽAR se širi, nema šanse da ga ugase MESECIMA! – VIDEO

Advertisement

Stihija

foto: printskrin

Kanadske vlasti objavile su upozorenje na kvalitet vazduha za provinciju Saskačevan i Severozapadne teritorije pošto se požar u Kanadi širi.

Očekuje se da će borba protiv vatre koja je uništila velike delove pokrajine Alberta trajati mesecima.

[adsenseyu1]

Razmere požara koji je već uništio kanadski grad Fort Makmari udvostručene su sedmog dana i vatra se približava naftnim postrojenjima nedaleko od grada, u kojima je proizvodnja obustavljena, a zahvatila je i susedni Saskačevan.

Požar se širi zbog vrućine i suvog terena, naveo je Bi-Bi-Si (BBC). Temperatura je juče dostigla 30 stepeni Celzijusa i vetar je duvao brzinom od 40 kilometara na čas, što otežava suzbijanje požara.

[adsenseyu1]

Vlasti Alberte saopštile su da će požar zahvatiti 200.000 hektara, da nije pod kontrolom i da će nastaviti da se širi.

Zvaničnici su savetovali lokalne stanovnike da zbog dima zatvore prozore i vrata. Više od 88.000 ljudi evakuisano je iz Fort Makmarija, jednog od najvažnijih privrednih centara u kanadskoj provinciji Alberta, koji se razvio zahvaljujući bogatstvu uljnog peska iz kojeg se dobija nafta.

Foto Printscreen edmontonjournal.comfoto: printscreen edmontonjournal.com

U kanadskoj provinciji Alberta proglašeno je vanredno stanje, a više od 1.600 kuća je oštećeno ili potpuno uništeno. Procenjuje se da će blokada eksploatacije naftnih izvora u oblasti Fort Makmari dovesti do ekonomske i privredne katastrofe, ne samo u provinciji Alberta, već u celoj Kanadi.

Kanadska naftna industrija već je ozbiljno pogodjena padom cene nafte u poslednje dve godine, a sada će zabeležiti rekordni pad, navela je agencija Frans pres.

(Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Jezive vesti iz KANADE: POŽAR se širi, nema šanse da ga ugase MESECIMA! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.