Jezive vesti iz KANADE: POŽAR se širi, nema šanse da ga ugase MESECIMA! – VIDEO

Stihija

foto: printskrin

Kanadske vlasti objavile su upozorenje na kvalitet vazduha za provinciju Saskačevan i Severozapadne teritorije pošto se požar u Kanadi širi.

Očekuje se da će borba protiv vatre koja je uništila velike delove pokrajine Alberta trajati mesecima.

Razmere požara koji je već uništio kanadski grad Fort Makmari udvostručene su sedmog dana i vatra se približava naftnim postrojenjima nedaleko od grada, u kojima je proizvodnja obustavljena, a zahvatila je i susedni Saskačevan.

Požar se širi zbog vrućine i suvog terena, naveo je Bi-Bi-Si (BBC). Temperatura je juče dostigla 30 stepeni Celzijusa i vetar je duvao brzinom od 40 kilometara na čas, što otežava suzbijanje požara.

Vlasti Alberte saopštile su da će požar zahvatiti 200.000 hektara, da nije pod kontrolom i da će nastaviti da se širi.

Zvaničnici su savetovali lokalne stanovnike da zbog dima zatvore prozore i vrata. Više od 88.000 ljudi evakuisano je iz Fort Makmarija, jednog od najvažnijih privrednih centara u kanadskoj provinciji Alberta, koji se razvio zahvaljujući bogatstvu uljnog peska iz kojeg se dobija nafta.

Foto Printscreen edmontonjournal.comfoto: printscreen edmontonjournal.com

U kanadskoj provinciji Alberta proglašeno je vanredno stanje, a više od 1.600 kuća je oštećeno ili potpuno uništeno. Procenjuje se da će blokada eksploatacije naftnih izvora u oblasti Fort Makmari dovesti do ekonomske i privredne katastrofe, ne samo u provinciji Alberta, već u celoj Kanadi.

Kanadska naftna industrija već je ozbiljno pogodjena padom cene nafte u poslednje dve godine, a sada će zabeležiti rekordni pad, navela je agencija Frans pres.

(Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Jezive vesti iz KANADE: POŽAR se širi, nema šanse da ga ugase MESECIMA! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.