KATASTROFA: Plamena stihija uništava ceo grad u Kanadi, 100.000 ljudi beži u panici! – VIDEO

Požar uništava grad

Printscreen: Youtube/Current Events, CBC News

Zbog požara koji se širi nekontrolisanom brzinom u gradu Fort Mek Marej, u oblasti Alberte, naređena je evakuacija celokupnog stanovništva od 100.000 žitelja, što je i najveća evakuacija u kanadskoj istoriji.

– Situacija je zastrašujuća. Trenutno smo koncentrisani isključivo na bezbednost ljudi, da ih iselimo iz grada i smestimo negde gde će biti bezbedni – rekla je premijerka Alberte Rejčel Notli na konferenciji za novinare.

Za sada nema povređenih, izveštavaju lokalni mediji i navode da su prijavljene eksplozije jedne bezinske pumpe i jednog hotela, a u plamenu je i lokalno kamp naselje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Brus Majer rekao je da je angažovano devet vatrogasnih aviona, desetak helikoptera i oko stotinu vatrogasaca, a 160 policajaca je mobilisano za sprovodenje evakuacije.

Požar se nekontrolisano širi i zbog vetra koji duva brzinom od 50 kilometara na sat i vrlo brzo širi plamen ka neseljenim područjima. Osim vetra, u ovoj oblasti je zabeležena i rekordno visoka temperatura za ovo doba godine od 30 stepeni celzijusa.

Aerodrom je i dalje otvoren, ali je bolnica zatvorena, prenosi Rojters. Hitne službe apeluju na građane koji osete poteškoće sa disanjem da se obavezno jave lekarima jer je vazduh pun dima i toksičnih čestica.

U saopštenju lokalnih vlasti o evakuaciji, apeluje se na građane da zbog gužvi na autoputevima budu strpljivi, da voze bezbedno i uvaže pravila prolaska kola hitne pomoći.

Naftne kompanije, koje su od ključnog značaja za lokalnu privredu, postavili skloništa u svojim naseljima za kanadske i strane radnike.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini u svetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.

U ponedeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima.

https://youtu.be/xqKoBFo3Gss

BBC javlja da je do sada uspešno evakuisano oko 60.000 ljudi, dok kanadski mediji javljaju da se ukupan broj evakuisanih građana kreće do 100.000 ljudi.

(telegraf.rs, agencije)