Kina će POKLONITI Srbiji 17 miliona evra, ali uz jedan uslov…

Advertisement

Novčanica

Tokom posete predsednika Si Đinpinga Kina će pokloniti Srbiji 17 miliona evra, ali uz jedan uslov – da taj novac bude utrošen na jačanje saradnje dve zemlje.

Kako “Blic” saznaje, pored zajedničkih višemilionskih investicija, Kina će Srbiji dati dve donacije – 4,1 milion evra za ekonomsko-tehničku saradnju i 13,4 miliona evra za privredno-tehničku saradnju.

– Novac će se koristiti za infrastrukturu, obuke, usavršavanje… mahom za projekte u kojima na neki način učestvuju Kinezi i njihove kompanije – kaže izvor „Blica” iz Vlade Srbije.

Tokom trodnevne posete Si Đinpinga, predsednika Kine biće potpisano 20 sporazuma o saradnji iz različitih oblasti.

Kako se navodi, iako će veći deo donacije ići preko Kancelarije za evropske integracije, srpske evropske integracije ne zanimaju previše Kineze, ali ih podržavaju jer bi Srbija mogla u perspektivi da postane važna zemlja jugoistočne Evrope i za njihove investicije i logistički centar.

[adsenseyu1]

U tom pravcu treba posmatrati i činjenicu da će tokom posete kineskog predsednika biti potpisan memorandum o beogradskom centru za infrastrukturu svih kineskih projekata grupe “16 + 1”, odnosno za sve zemlje centralne i jugoistočne Evrope.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović za “Blic” kaže da NR Kina podržava spoljnopolitičku orijentaciju i evropske integracije Srbije.

– Tržište EU je jedno od najvažnijih tržišta za Kinu i obrnuto. Za nas je čast što Kina pokazuje visok stepen interesovanja za jačanje bilateralnih odnosa. To je samo plus za Srbiju – kaže Joksimovićeva, koja navodi da je NR Kina već dugo jedan od važnih bilateralnih donatora Srbije.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović objašnjava da je za Kinu najznačajnije da prodre na evropsko tržište. Deo toga je, objašnjava, inicijativa “16 +1”, a cilj je realizacija takozvanog puta svile.

[adsenseyu1]

– Srbija takođe ima projekte u vezi s ovom inicijativom, kao što je pruga Budimpešta-Beograd, sa potencijalom da ide do luke Pirej u Grčkoj, koju su takođe Kinezi kupili. Ona zbog svoje daljine ne utiče toliko na dnevnopolitičke događaje, ali svojom ekonomijom je vrlo uticajna – priča Joksimovićeva, istakavši da po njenom mišljenju nema političkog rivaliteta između EU, zapadnog Balkana i NR Kine.

Da je isključivo ekonomija u interesu Kine, smatra i programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Nikola Jovanović, koji, međutim, kaže da Srbija neće imati bolju priliku za učvršćivanje odnosa sa Kinom i za to da postane “važna karika najvećeg globalnog trgovinskog koridora u nastajanju”.

Dugoočekivana poseta Srbiji predsednika Kine Si Đinpinga otvoriće novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu dve zemlje i pružiti priliku za dalju ekonomsku saradnju, poručio je srpski predsednik Tomislav Nikolić i ocenio da je prijateljstvo Srbije i Kine “snažno kao Kineski zid”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Kina će POKLONITI Srbiji 17 miliona evra, ali uz jedan uslov…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.