LEPE VESTI: Od sutra BESPLATNI LEKARSKI PREGLEDI za sve građane Srbije!

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Prva besplatna zdravstvena provera građana Srbije počinje sutra, a zdravlje će moći da provere i pacijenti bez zdravstvene knjižice.

U nedelju 17. septembra, svi građani moći će od osam do 16 časova da provere nivo šećera u krvi, urade EKG i izmere pritisak u 58 opštih bolnica i tri klinička centra u Srbiji, u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Ovo je prva akcija besplatnih pregleda za građane, koji će biti organizovani jednom mesečno, a kod lekara mogu da dođu i građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu.

[adsenseyu5]

Oni će odmah dobiti izveštaj na kojem će stajati njihovi osnovni podaci.

Prvo će se raditi analiza šećera u krvi, sledi EKG, a posle toga, lekar internista će poslušati pluća i srce i izmeriti pritisak pacijentima, a na osnovu svih tih rezultata za svakog pacijenta biće napravljen izveštaj o zdravstvenom stanju.

– Ukoliko je nalaz nekog pacijenta takav da zahteva terapiju, ona će mu biti određena i zakazaće mu se kontrola. Ali, ukoliko neko, na primer, bude imao ekstremno visoke glikemijske vrednosti, biće odmah upućen na bolničko lečenje – objasnio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Niko neće znati kako će serija „IGRA PRESTOLA“ zaista završiti!

– Kada na vreme otkrijemo neki problem, mnogo lakše ga rešavamo, pacijent ostaje radno sposoban, nema komplikacija, a sistem i budžet su rasterećeniji – izjavio je Lončar.

U slučaju da odziv građana bude veliki, on najavljuje sledeću akciju besplatnih pregleda koja će biti organizovana najverovatnije u prvoj nedelji oktobra.

Tada će građani, pored opštih bolnica i tri klinička centra, moći da se pregledaju i u domovima zdravlja i u Kliničkom centru Srbije.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:Mondo,agencije)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "LEPE VESTI: Od sutra BESPLATNI LEKARSKI PREGLEDI za sve građane Srbije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.