Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom: Nema prolaza za migrante!

Advertisement

Izgradnja

Mađarska policija zatvorila je danas pružni prolaz na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbeglice najčešće koristile za prelazak u tu zemlju, javio je reporter agencije AFP.

Rojters javlja da se na pruzi nagomilava policija na konjima, a taj prostor nadleću helikopteri. Pripadnici mađarske vojske su još jutros raspoređeni na tom potezu.
Na pružni prolaz je postavljena bodljikava žica.

Uprkos bodljikavoj žici i zidu, koji je Mađarska izgradila na granici prema Srbiji dugoj više od 170 kilometara, izbeglice su prelazile u tu zemlju u blizini sela Reske.

[adsenseyu1]

Inače, mađarska policija namerava da od ponoći granični pužni prolaz, na relaciji Horgoš – Segedin, koji su izbeglice masovno koristile za ilegalan prelazak srpsko-madjarske granice, zaštiti kontejnerima potpuno obmotanim bodljikavom žicom.

Kontejneri bi trebalo da budu postavljeni u ponoć, a mogli bi da budu sklonjeni da bi propustili voz, prenosi AP.

Agencija podseća da su poslednjih meseci ljudi koji iz Srbije ulaze u Mađarsku, prelazili preko granice prugom u blizini sela Reskea, uprkos bodljikavoj žici sa obe njene strane.

Policija poručuje izbeglicama da krenu kroz njive do najbližeg zvaničnog graničnog prelaza, udaljenog oko dva kilometara ka severu, javlja AP.

[adsenseyu1]

Policija propušta manje grupe izbeglica preko ‘Horgoša 2’

Mađarska policija počela je danas, nešto pre 18 sati, da propušta manje grupe izbeglica preko zvaničnog graničnog prelaza „Horgoš 2“, javlo Tanjugov izveštač s lica mesta.

Agencija dodaje da je na pružnom prelazu zaustavljeno više stotina izbeglica, dok je policija postavljala bodljikavu žicu.

Izveštač agencije AFP, javio je i da se kod sada zatvorenog prelaza nalazi grupa nekoliko desetina izbeglica, medju kojima ima i žena i male dece.


U Mađarskoj će od ponoći stupiti na snagu paket amandmana kojima se poostravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji, usvojen u parlamentu 4. septembra.

Dan uoči najavljene primene pooštrenih mera na madjarsko-srpskoj granici, kod mesta Reskea, rasporedjeno je jutros pet kamiona vojnika i oklopnih vozila Hamer, javila je državna televizija M1.

Takođe za sutra, najavljena je sednica vlade Viktora Orbana na kojoj će se raspravljati o mogućnosti proglašenja vanredne situacije, preneo je radio Slobodna Evropa.

Novine koje nove mere podrazumevaju su i učešće vojske u kontroli granice, krivično gonjenje onih koji su je ilegalno prešli, kao i ubrzani procesi razmatranja zahteva za azil.

(tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom: Nema prolaza za migrante!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.