Ministar Stefanović: Postoji objektivna zabrinutost zbog terorističkih napada

Advertisement

Ilustracija

MUP Srbije nema saznanja da se sprema nekakav teroristički napad u Srbiji ali uvek postoji objektivna zabrinutost, izjavio je danas ministar policije Nebojša Stefanović, dodavši da MUP mesecima unazad preduzima bezbednosne mere.

Na konferenciji za novinare Stefanović je rekao da su velike snage policije angažovane na sprovođenju bezbednosnih mera, uključujući i preventivno angažovanje specijalnih jedinica i saradnju sa domaćim i stranim službama.

Ministar policije je naveo da postoji spisak ljudi koji su osumnjičeni za terorizam i koji bi teorijski mogli da ugroze teritoriju Srbije.

„Oni za sada nisu dolazili u Srbiju, niti se sprema nekakav teroristički napad na Srbiju. Uvek postoji objektivna zabrinutost i naša dužnost je da preuzmemo mere“, kazao je Stefanović.

On je objasnio da se već nekoliko meseci unazad preduzimaju mere zaštite vitalne infrastrukture i očuvanja bezbenosti na ulicama, istakavši da je povećana samo bezbednost infrastruktunih objekata koji bi teorijski mogli da budu meta, pre svega policijskih objekata.

„Za razliku od jednog dela evropskih gradova koji moraju da imaju vojsku i policiju sa oklopnim transporterima, dugim cevima i osoblje sa automatima koji šetaju ulicama u najprometnijim turističkim mestima, u Srbiji to nije slučaj“, rekao je Stefanović.

[adsenseyu1]

Govoreći o migrantima koji dolaze u Srbiju, Stefanović je naveo da među njima ima i vojno sposobnih koji su „prošli neku obuku i verovatno učestvovali u ratovima u zemljama u kojima su bili“.

„Oni se u Srbiji identifikuju, uzimaju im se otisci i daju informacije o svim pravnim mogućnostima koje imaju kao azilanti“, kazao je ministar.

„Do sada, za 7-8 meseci intenzivnog priliva azilanata nijedan ozbiljan incident nismo imali a kamoli pokušaj ugrožavanja bezbednosti“, rekao je Stefanović, istakavši da policija svako upozorenje ozbiljno prihvata.

On je kazao da više od 1.000 ilegalnih migranata dnevno pokušava da uđe u Srbiju, navodeći da je tokom 2015. godine došlo više od 61.500 ilegalnih migranata i da se njihov broj svakog dana uvećava.

Ministar policije je dodao i da policija preduzima mere i štiti granice.

„Veoma nam je stalo do slučaja Beko“

Policijska uprava u Beogradu posle hapšenja osumnjičene za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka intenzivno radi na rasvetljavanju tog slučaja, izjavio je danas ministar policije Nebojša Stefanović.

„Istina je da nam je veoma stalo da ovaj slučaj dovedemo do kraja, da pokažemo sve što je bilo, naravno i da nađemo i sve saučesnike i otkrijemo punu istinu o tom slučaju“, kazao je on na konferenciji za novinare.

Stefanović je naveo da je očekivao da će osumnjičenoj za pokušaj ubistva Beka, M.A. (31) biti određen jednomesečni pritvor, dodavši da javnost može da računa da će PU Beograd na ovom slučaju raditi intenzivno i konstantno.

[adsenseyu1]

Upitan o smrti nemačkog državljanina u Borči, on kaže da je policija koja je obavila uviđaj sve informacije i dokumenta koja je našla predala BIA i da očekuje da će taj slučaj dalje preuzeti BIA.

Na pitanje o ubistvu vlasnika klubova Dragana Jelinovića, Stefanović kaže da u toj istrazi ima određenog napretka ali da je najbolje za istragu da ne iznosi informacije.

„Nećete imati nijednu informaciju od nas dok se slučaj ne razreši“, kazao ministar, dodavši da je na primeru pokušaja ubistva Milana Beka „shvatio da je najbolje da sa novinarima ne deli nijednu informaciju“ jer je to najbolje za istragu.

Smanjena stopa kriminala

Ukupna stopa kriminaliteta u Srbiji smanjena je za 2,5 odsto, broj rasvetljenih krivičnih dela povećan je za četiri odsto, a rasvetljene su i sve otmice, izjavio je danas ministar policije Nebojša Stefanović i ocenio da je policija postigla zapažene rezultate.

Na konferenciji za novinare on je rekao da su u poslednjih godinu dana rasvetljena 32 ubistva koja su se dogodila od 2000. godine, među kojima su ubistva Tijane Jurić i Ranka Panića.

U 2015. godini, kako je naveo, bilo je ukupno sedam otmica i sve su rešene.
Prema rečima ministra, povećana je i zaplena droge koja je 3,7 puta veća u odnosu na 2014. godinu, a od od januara do juna 2015. oduzeto je više od 280 kilograma raznih narkotika.

U ovoj godini je smanjen i broj saobraćajnih nesreća zahvaljujući predanom radu na prevenciji, kazao je Stefanović i naveo da je broj poginulih manji u odnosu na prošlu godinu kao i da je broj poginule dece znatno manji.

Ogromne snage policije angažovane su na rešavanju situacije u vezi sa velikim brojem migranata koji stižu u Srbiju, kazao je Stefanović, istakavši da policija čvrsto kontroliše granicu i da je uspela da očuva javni red.

On je dodao da nije zabeležen nijedan značajniji incident između migranata i građana Srbije.

„Rad policije je značajno bolji nego prethodnih godina, zadovoljan sam što su svi shvatili da je rezultat jedino merilo za nagrađivanje i jedino merilo za građane u oceni rada policije“, kazao je Stefanović.

On je zahvalio na policiji na radu u prethodnih godinu dana, navodeći da je urađen veliki posao za Srbiju u kojoj se živi sigurno.

Stefanović je naglasio da će policija nastaviti da rešaava one slučajeve koje vlast od 2000. do 2012. „nije smela ili nije želela da uradi“.

„Ova vlast ima hrabrosti i snage“ rekao je on, zahvalivši svim policajcima koji, kako je kazao, neumorno rade 24 sata da bi Srbija bila bezbednija i istakao sposbnost policije da se odlučno bori protiv organizovanog kriminala.

(tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ministar Stefanović: Postoji objektivna zabrinutost zbog terorističkih napada"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.