Mira Marković: Moj Sloba je grešio

Intervju

Bivša prva dama SRJ i supruga Slobodana Miloševića, Mira Marković u intervjuu za “Večernje novosti” govori o tome kako je videla poziciju svog supruga devedesetih godina i svoju ulogu u tadašnjem političkom životu Srbije.

Markovićeva, koja živi u Moskvi, smatra da Miloševićev uspon nije doprineo da ona izađe u “prvi plan”, jer kako kaže politikom je počela da se bavi još kao tinejdžerka.

[adsenseyu1]

– Razume se da sam u u javnom životu bila prisutnija kada je Slobodan postao predsednik države. Ali, moja javna aktivnost nije počela tada, niti je trajala koliko njegov mandat – rekla je bivša predsednica JUL-a u intervjuu za dnevni list Večernje novosti.

predsednik

Kako kaže, Milošević je svoju svoju političku i državnu aktivnost nije doživljavao personalno.

– Bio je nacionalni lider i šef države u jedno gotovo biblijsko vreme, donosio je istorijske odluke, nosio odgovornost za vreme u kome smo živeli i za sutrašnji dan. Iz takvog odnosa prema onome što je radio isključen je svaki interes za sebe samog, a pogotovo trivijalnost – do kada će me i koliko voleti, i tako dalje – priča Markovićeva.

Ona kaže da su o Miloševiću mnoge neistine i poluistine prošle u javnost, i objašnjava da je to bilo neizbežno, jer laž ponovljena hiljadu puta na kraju prestaje da bude laž.

– Slobodan je dugo bio protiv reagovanja na neistine i poluistine. Nekoliko puta u Hagu mi je rekao da je možda pogrešio. Ali ipak do kraja života je verovao da će “jednog dana sve doći na svoje mesto” i da će se “za laži shvatiti jednog dana da su laži” – kaže ona.

Na pitanje šta je više boli uvrede i vređanje bivše opozicije ili izdaja i kukavičluk bivših prijatelja, Markovićeva kaže:

– Uvrede i vređanje me ne bole ni najmanje, ja sam znala od početka, a to je u pre nekoliko godina u svojoj knjizi potvrdio i američki ambasador Montgomeri, da je opoziciju u Srbiji finansirala administracija SAD da destabilizuje vlast u Srbiji, u šta sapada i njena kompromitacija, čiji su glavni instrumenti “uvrede i vređanje”. Oni su radili posao za koji su bili plaćeni i na drugi način bili motivisani.

Markovićeva kaže da nije imala emotivan odnos prema aktivnosti opozicije, i da je doživljavala nacionalno i istorijski.

(večernje novosti)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Mira Marković: Moj Sloba je grešio"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.