Na Marsu se tokom noći pojavljuje tekuća voda!?

Život u svemiru

Do sada su naučnici verovali da su uslovi na Crvenoj planeti prehladni da bi voda mogla uopšte da postoji, iako su prema istraživanjima otkrili da postoje nalazišta leda na Marsu.

Međutim prema poslednjim informacijama koje je poslao NASA-in rover Kjuriositi, voda se na Marsu nalazi ispod same površine planete.

“Svi dosadašnji dokazi pokazali su nam da bi se voda mogla naći isključivo u formi leda. Ali ovo je prvi put da smo pronašli dokaz o tečnoj vodi na Marsu”, rekao je profesor Endru Koats, voditelj odseka za istraživanje svemira na univerzitetu u Londonu.

Kopajući po tlu Kjuriositi je otkrio kalcijum perhlorat (so perhlorne kiseline). Naučnici veruju da ova vrsta soli apsorbuje mraz s površine tla, otapa ga i stvara tanak sloj slane vode.

Potom tečna voda potone dublje u tlo mešajući se s drugim solima. Dodatak tečne vode ovim solima omogućuje da se kreću kroz tlo.

„Merenja su pokazala da ova stanja postoje noću i nakon svanuća zimi. Kad padne noć, deo vode ispari u atmosferu i kondenzuje se na površini planete kao mraz, ali kalcijum perhlorat formira otopinu soli s vodom tako da ostaje u tečnom stanju“, rekao je Morten Bo Madsen s Nils Bor instituta u Kopenhagenu.

Iako se tečna voda smatra ključnom za život i samim time povezuje s postojanjem oblika života na nekome mestu, naučnici su rekli kako nisu našli nikakve tragove postojanja života na Marsu jer je radijacija prejaka na površini da bi mikroorganizmi mogli da prežive.

(express.hr)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Na Marsu se tokom noći pojavljuje tekuća voda!?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.