NAPAD NA PUTINA: Tim Evropske unije za borbu protiv ruske propagande počinje danas da radi

Advertisement

Ilustracija

Tim Evropske unije za borbu protiv ruske propagande počeće danas da radi, u nastojanju da pomogne nezavisnim medijima, pre svega u zemljama Istočnog partnerstva.

Kako je portparolka Evropske komisije Ketrin Rej najavila ranije ove sedmice, tim sastavljen od osam zvaničnika Evropske službe za spoljne poslove počeće da radi 1. septembra s ciljem da odgovori na masovnu rusku propagandu usmerenu ka domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Lideri EU su na sastanku u martu dali visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini rok od tri meseca da nađe način kako da podrži slobodu medija i evropske vrednosti u Rusiji.

– Evropski savet je naglasio potrebu da se odgovori na aktuelne kampanje dezinformacija i pozvao visoku predstavnicu da, u saradnji sa zemljama članicama i institucijama EU, do juna pripremi akcioni plan o strateškoj komunikaciji.

Formiranje komunikacionog tima je prvi korak u tom pravcu – navedeno je u zaključcima samita.

Tim je formiran u okviru Evropske službe za spoljne poslove i neće imati svoj budžet.

Zvaničnici su za EurAktiv izjavili da će tim istraživati rusku propagandu i izveštavanje ruskih medija, kao što su na primer RT i Sputnjik, kao i potrebe novinara u zemljama Istočnog partnerstva EU – Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Gruziji, Jermeniji i Azerbejdžanu.

Tim će pomagati novinarima i medijima koji imaju servise i na ruskom jeziku.

(beta)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "NAPAD NA PUTINA: Tim Evropske unije za borbu protiv ruske propagande počinje danas da radi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.