Naučnici ushićeni: PRONAŠLI smo novu ZEMLJU!

Advertisement

Ilustracija

Američka svemirska agencija objavila je da je pronašla planetu poput naše planete Zemlje kao rezultate istraživanja svemirskog teleskopa Kepler.

Ova novootkrivena planeta je veća od Zemlje, oko 60 odsto veća, i nalazi se oko 1.400 svetlosnih godina od nas u sazvežđu Labud, objavili su danas naučnici.

Planeta nazvana Kepler-452b kruži oko zvezde, koja je starija od našeg Sunca. Ova planeta je od svoje zvezde udaljena skoro isto kao što je Zemlja udaljena od Sunca.

http://twitter.com/NASA/status/624254765137010688/photo/1

„Ovo je veliki uspeh pronaći planetu poput Zemlje koja je slične veličine i temperature“, kaže istraživač Džef Kolin.

Naučnici veruju da je stenovita, da veoma podseća na Zemlju kao i da ima površinske vode, što je kako kažu neophodno za nastanak života.

[adsenseyu1]

Ne samo da se nalazi u „idealnoj zoni“, u kojoj je život moguć jer nije ni previše topla, ni previše hladna za vodu u tečnom stanju, već njena zvezda liči na „stariju sestru“ našeg Sunca, navela je NASA.

Drugim rečima, ova egzoplaneta, mogla bi da nam pruži uvid u apokaliptičnu budućnost Zemlje, smatraju naučnici.

Za otkriće ove planete zaslužan je svemirski teleskop Kepler,  vredan 600 miliona dolara, koji je lansiran 2009. godine sa zadatkom da otkriva nove svetove, slične našem.

„Kepler 452b kruži oko sličnog Sunca kao što je naše, ali 1,5 milijardi godina starije“, ističe NASA u svom saopštenju.

Njegova zvezda je za četiri procenata masivnija i 10 odsto svetlija od Sunca.

Ukoliko je, kao što se naučnici nadaju, Kepler 452b stenovita planeta, onda je vrlo verovatno akter zastrašujućeg scenarija, budući da pod uticajem vreline njene umiruće zvezde isparavaju sva njena jezera, mora i okeani.

„Ako je Kepler 452b zaista stenovita planeta, iz njenog položaja u odnosu na zvezdu bi se moglo zaključiti da ona ulazi u fazu staklene bašte svoje klimatske istorije“, kazao je Dag Kaldvel, istraživač sa Instituta za istraživanje vanzemaljske inteligencije (SETI).

„Moguće je da rastuća energija njenog umirućeg sunca zagreva njenu površinu i dovodi do isparavanja njenih okeana. Vodena para bi mogla zauvek da nestane sa planete“, dodao je on.

[adsenseyu1]

„U ovom trenutku Kepler 452b verovatno doživljava ono čime će se Zemlja suočiti za više od milijardu godina, kada Sunce počne da stari i da bude svetlije“, naveo je Kaldvel.

Keplerova misija lansirana je 2009. godine sa zadatkom da istraži Mlečni put u potrazi za planetom na kojoj bi život bio moguć.

Američka svemirska agencija je danas objavila i najnoviji katalog kandidata za egzoplanete, u koji je na dosadašnjih 4.175 nebeskih tela koje je svemirski telekskop otkrio dodato više 500 novih, potencijalnih planeta.

„Katalog sadrži naše prve analize podataka koje je Kepler prikupio“, kazao je Džefri Kaflin sa Instituta SETI.

Kako prenosi AFP, u novom katalogu se našlo 12 kandidatkinja – planeta koje imaju dva puta manji prečnik od Zemlje i koje orbituju oko svoje zvezde u zoni koja podržava život.

Od njih 12, Kepler 452b „je prva čiji bi status planete trebalo da bude potvrđen“, saopštila je NASA.

Verovali ili ne, prva egzoplaneta (planeta van sunčevog sistema) pronađena je tek 1995. godine.

Danas ne samo da znamo da se u svemiru nalazi ogroman broj galaksija sa nekoliko stotina milijardi planeta, već imamo i predstavu o tome koje su njihove glavne karakteristike.

(tanjug)

2 komentara na "Naučnici ushićeni: PRONAŠLI smo novu ZEMLJU!"

 1. NADAM SE DA nece nikada stici do te planete, jer su ovu unistili pa bi da krenu dalje da unistavaju po kosmosu. Covek je strasna bolest koja hara, koju je napravio sam Djavo i treba je unistiti ,da ni jedna mogugucnost nepostoji da se nedaj Boze ponovo negde homo sapiens stvori.

  • Obrad Maćej | 29. jula 2015. u 07:36 | Odgovori

   U pravu si ali se nadam, da nisu svi ljudi takvi ?
   Čovek ima izbor da izabere dobro ili zlo, to što uvek izabira zlo,
   produkt je nedostatka ljubavi i strahova od poraza !

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.