Ne zaboravite: Još 3 DANA za plaćanje druge rate POREZA!

Advertisement

Ilustracija

foto: YouTube

Rok za podnošenje prijave za godišnji porez na dohodak građana kao i za plaćanje druge rate poreza na imovinu ističe u ponedeljak, 16. maja.

Godišnji porez na dohodak treba da plate građani koji su u 2015. godini zaradili više od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade u Srbiji, što je 2.201.220 dinara i taj iznos je neoporeziv.

Porez na dohodak se plaća po stopi od 10 odsto na iznos od 2.201.221 do 6.603.660, a po stopi od 15 odsto na iznos zarade preko 6.603.661 dinar.

Poreski obveznik ima pravo na odbitke za sebe i za svakog izdržavanog člana porodice, a ukupno umanjenje poreza ne može da bude veće od 50 odsto dohotka za oporezivanje.

[adsenseyu1]

Poreska prijava se može podneti u elektronskom i u papirnom obliku, na adresu poreske filijale u mestu prebivališta.

Druga rata ovogodišnjeg poreza na imovinu plaća se u iznosu četvrtine ukupnog poreza za 2015. godinu jer još nisu dostavljena poreska rešenja za 2016.

Obveznici tog poreza su građani, preduzetnici i preduzeća, a prikupljaju ga lokalne samouprave.

Porez na imovinu se plaća u četiri rate – prva do 15. februara, druga do 15. maja, treća do 15. avgusta, a poslednja do 15. novembra.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.

[adsenseyu1]

(Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ne zaboravite: Još 3 DANA za plaćanje druge rate POREZA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.