NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Ubica iz Rakovice je već osuđivan, tražimo NAJOŠTRIJU kaznu!

Advertisement

policija

Foto: telegraf.rs

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zatražio je juče, povodom ubistva u Centru za socijalni rad u Rakovici, najoštriju kaznu za počinioca i poručio da će država odmah preduzeti određene mere kako bi smanjila rizik od ovakvih nesreća.

– Juče se dogodio užasan zločin gde je muškarac,(1974. godište iz Beograda), usmrtio svoju bivšu suprugu i još utvrđujemo sve činjenice i okolnosti vezane za smrt deteta. Ovaj težak zločin se dogodio na parkingu ispred Centra za socijalni rad Opštine Rakovica. On je vraćao dete, koje je njemu bilo dodeljeno, Centru i tom prilikom povređena su i tri radnika kojima su nanete teške telesne povrede, a koji su pokušali da savladaju izvršioca, koji je potom priveden. Najoštrije osuđujemo ovaj zločin i tražimo najtežu kaznu za počinioca – rekao je Stefanović.

On je poručio da je zajedno sa kolegama iz ministarstva, kao i ministrom Đorđevićem i ministarkom Kuburović održao sastanak gde su dogovorene određene aktivnosti koje mogu da dovedu do poboljšanja, kada se radi o ovako visokorizičnim susretima.

– Pre svega, to se odnosi na pooštravanje uslova koji treba da se ispune da bi neko ko ima pravo da viđa dete u Centru za socijalni rad to mogao da ostvari i povećaćemo broj partola policije u blizini centara za socijalni rad. To su mere koje možemo odmah da preduzmemo – kaže Stefanović.

On je naveo da je ubica osuđivano lice.

[adsenseyu5]

– Osuđivan je za ilegalno posedovanje oružja u 2010. godini, čini mi se, i mislim da je iz tog perioda imao je i jedno razbojništvo zbog koga je osuđivan. Dakle, to jeste lice za koje uslovno možemo da kažemo da je iz kriminogene sredine. Oni su bili u procesu brakorazvodne parnice u kojoj je bilo i dosta međusobnih optužbi, te je u pitanju slučaj koji je bio i na sudu – precizirao je Stefanović.

Na pitanje „Blica“ da li je tragično preminula majka prijavljivala supruga zbog nasilja u porodici, ministar je naveo da se ceo slučaj još uvek proverava, ali da je određenih prijava bilo.

– Sada proveravamo sta se sve događalo. Ono za šta smo sigurni jeste da smo po svim prijavama koje smo imali s obe strane postupali zajedno sa Tužilaštvom i da su se donosile određene mere. Tamo gde je bilo osnova naravno da smo postupili, a bilo je i odluka Tužilaštva da ne postoje elementi izvršenja krivičnog dela. To je ono o čemu smo ranije govorili i zato smo uveli nove mere. Ovako ne možete da dokažete izvršenje krivičnog dela, a naprosto dokazi su nešto što su oni tražili i zato izričete određene mere kojim sprecavate njihovo viđenje i druge stvari – poručio je Stefanović.

Ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević naveo je da je ustanovljeno da ubijena žena ima dete iz prvog braka kao i da će biti učinjeno sve da se i ono zbrine.

– Hteo bih da izjavim saučešće porodici preminule i da kažem da ćemo na svaki način da se trudimo da sprečavamo ovakve događaje. Nažalost, sada su povređena i tri radnika iz Centra za socijalni rad, to su Danijela Mihajlov, psiholog, Vojkan Tomić, socijalni radnik i Mirjana Nikolić, takođe socijalni radnik. Smešteni su na Vojnomedicinskoj akademiji i otići ću da ih posetim – kazao je Đorđević.

On je rekao da će inspekcija sve ispitati i da će, ukoliko ima propusta, oni koji su ih učinili, odgovarati. Napomenuo je i da je prema dosadašnjim podacima bilo propusta u sličnom slučaju od pre nedelju dana, kada je u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu ubijena žena.

Đoković PREDAO Berdihu i zabrinuo navijače: Kraj nije iza ugla, možda propustim naredno polugodište

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da bi na sutrašnjoj sednici Vlade trebalo da bude osnovan Savez za sprečavanje nasilja u porodici, te da će ubistva u centrima za socijalni rad biti jedna od tema budućeg saveta.

– Njegovi članovi biće, sem ministra Stefanovića i ministra Đorđevića, i ostali nadležni organi koji postupaju kada je u pitanju briga i nasilje u porodici. Cilj ovog saveta je da se preduzmu mere za bolju koordinaciju organa, da reagujemo blagovremeno. U konkretnom primeru nismo mogli da primenimo novi zakon, jer je reč o brakorazvodnoj parnici koja traje od ranije – navela je ona.

Stefanović je dodao da će biti pooštreni u uslovi za viđanje dece.

– Doneće se određena vrsta propisa da bi se ocenilo da li roditelj može da se nađe u takvom prostoru i na koji način će biti organizovano viđanje deteta – objasnio je on.

Prema njegovim rečima, takođe će se raditi na boljoj koordinaciji sudova i centara za socijalni rad, a veoma je važno blagovremeno obaveštavanje policije u situacijama gde postoji rizik.

[adsenseyu1]

Stefanović je kazao i da je dobro obaveštavanje od presudnog značaja u svakoj situaciji gde postoji sumnja na rizično ponašanje.

Upitan da li bi bilo bolje da je više policajaca u samim centrima, on je rekao da nema toliko policajaca da mogu da pokriju sve tačke na kojima bi moglo doći do nasilja i poručio da će zatražiti da se u Beogradu poveća broj policajaca od naredne godine.

Stefanović je poručio i da izuzev najoštrijih kazni ne postoji drugi način da društvo pošalje jasnu poruku nasilnicima i da im pokaže da naša deca i žene moraju biti zaštićena i ne smeju biti žrtve.

(Skandalozno.rs/Blic.rs/Izvor:Tanjug,A.Ristović)

[adsenseyu2]

2 komentara na "NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Ubica iz Rakovice je već osuđivan, tražimo NAJOŠTRIJU kaznu!"

  1. sve bi ovo moglo biti istinito jedino ako ubica nema ama bas nikakvih veza u sta sumnjam posto je i do sada bilo prijava protiv njega,ali buduci da je opste poznato zalaganje naseg sudstva za ovakva i slicna dela sumnjam da ce i od ovog biti nesto,pitanje za stefanovica i bivseg selakovica dokle se odmaklo sa slucajem samoubistva decka koji se ubio zbog maltetiranja i prebijanja u kladionici apsolutna nula znaci ako neko ima zaledjinu moze da radi sta hoce inace za obicne smrtnike zakon je rigorozan pokrij se bre i cuti bolje je za sve kad je nase sudstvo takvo

  2. Nase sudstvo je takvo Sudjenje za seksualno uznemiravanje devojcice od 10 godina traje cetir ipo godine i jos je u toku DAL JE TO ZLOSTAVLJANJE DETETA I PSIHICKI MOBING NAD DETETOM KAD NA SVAKIH DVA TRI MESECA IDE NA SUD DOZIVLJAVA STRESOVE A SUDJENJE SE NORMALNO PO KO ZNA KOJI PUT ODLAZE

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.